Eetwijzer Provençaalse kruiden

Erg Provençaals zijn Provençaalse kruiden uit een potje niet

Met Italiaanse of Provençaalse kruiden geef je een gerecht een mediterraan tintje. Wat zit er eigenlijk in?

Provençaalse kruiden

Euh… kruiden uit de Provence, bijvoorbeeld?

Dat zou je inderdaad denken. Rond de hele Middellandse Zee, dus ook in Italië en Zuid-Frankrijk, groeit volop tijm, rozemarijn, bonenkruid en oregano met zusje marjolein (marjoraan). Ook basilicum is er een overblijvend struikje. Deze kruiden horen daarom thuis in ‘herbes de Provence’. De samenstelling en verhoudingen mogen wel wat variëren.

Maar zitten die kruiden ook in die mediterrane kruidenmixen?

Deels. Zo zit er in het potje Euroma Provençaalse kruiden maar 32 procent mediterrane kruiden: alleen tijm (20 procent), majoraan (7 procent) en rozemarijn (5 procent). De overige 68 procent bestaat uit peterselie en bieslook. Van de Euroma Italiaanse kruidenmix is zelfs ruim de helft peterselie. En noch peterselie, noch bieslook zijn in de verte ‘Provençaals’, ‘Italiaans’ of ‘mediterraan’ te noemen.

Maar ze zijn best lekker, toch?

Zelfs gedroogd behouden kruiden als tijm, oregano, bonenkruid, marjoraan en rozemarijn hun aroma’s. Als je ze meestooft of verhit, geven ze nog volop smaak en geur af. Maar helaas, dat geldt niet voor peterselie en bieslook. Die smaken gedroogd naar niks. Dus ook als je ze meewarmt, geven ze geen extra smaak. Euroma vriesdroogt zijn kruiden weliswaar, waardoor de smaak wat beter blijft dan bij traditioneel drogen. Maar voor peterselie en bieslook maakt het amper uit.

Dus wat voor nut hebben ze dan in zo’n kruidenmengsel?

Als het om smaak gaat: geen enkel. Ze zijn gewoon vulling. Volgens Euroma zijn ‘deze melanges zo samengesteld, dat er geen andere kruiden nodig zijn voor een heerlijk gerecht. Als er enkel tijm, majoraan en rozemarijn in een melange zouden zitten, zou de smaak te overheersend kunnen zijn.’ Juist. Je zou er dan ook gewoon wat minder van kunnen gebruiken. Maar ja, dan duurt het langer voor je weer een nieuw potje hoeft te kopen.

Dus het gaat gewoon om geld?

Waarschijnlijk wel. In plaats van één theelepel Provençaalse kruiden heb je er nu wel drie nodig. Zo’n potje is dan snel op.

Zijn alle mediterrane kruidenmengsels zo weinig mediterraan?

Van de zeven merken onderzochte Provençaalse kruidenmixen bevatten er vijf peterselie. Alleen Silvo gebruikt uitsluitend rozemarijn, bonenkruid, tijm, marjolein en oregano. Check altijd het etiket! Of koop losse kruiden en stel je eigen mix samen. Dat is nog goedkoper ook.

Euroma Provençaalse kruiden 10 g 

Prijs: € 2,10

Oordeel: ★☆☆☆☆

Verkrijgbaar: Supermarkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden