'Erg menselijk om te weten dat zeepark voor Morgan beter is'

AMSTERDAM - Zo verhit als het eraan toe ging met demonstraties bij het Dolfinarium en tijdens zittingen in de rechtszaal, zo rimpelloos is het transport van orka Morgan naar een zeepark op Tenerife verlopen. Onder massale persbelangstelling, beschermd door de politie - tot een escorte op de snelweg aan toe - en begeleid door een legertje aan verzorgers is het dier dinsdag vertrokken uit Nederland.


Een door de burgemeester van Harderwijk uitgevaardigde noodverordening hoefde 's ochtends vroeg niet in werking te worden gesteld.


Pleitbezorgers van de terugkeer van Morgan naar zee lieten zich amper horen. Wel viel de vertrekkende 'gast' - vorig jaar juni in uitgeputte staat uit de Waddenzee gevist en opgelapt in Harderwijk - applaus ten deel van personeel van het Dolfinarium.


'Al die ophef over een dier past naadloos in ons straatje', blikt filosoof René ten Bos terug op anderhalf jaar commotie over het wel en wee van orka Morgan. Ten Bos publiceerde veel over de drang tot 'vermenselijking van het dier'.


Het verbaast hem niets dat de strijd om de beste toekomst voor Morgan met veel emotie gepaard ging.


Over elkaar heen buitelende juristen, een rechtszaal vol activisten met 'Free Morgan' T-shirts, wij mensen weten altijd wat het beste is voor dieren. De vraag is of een dier zelf zich de vraag stelt wat de waarden van het leven zijn, zegt hij. Met dierenrechten heeft dierenliefhebber Ten Bos niets op.


'Als je steeds bezig bent met hetantropologiseren van dieren dicht je die vanzelf menselijke eigenschappen toe. Dat zag je nu ook met die schaamteloze redenering dat Morgan per se naar zee moest omdat het dier daar in ieder geval op een waardige manier, namelijk in vrijheid, zou kunnen sterven. Vrijheid, dat is een menselijk begrip.'


IJsbeertje Knut, pinguïn Happy Feet, het personificeren van dieren wakkert het gevoel aan dat het dier één van ons is, zegt Ten Bos. 'Dat wordt in dit geval nog intenser door onze ethologische blik op walvisachtigen. Daarmee hebben we een diepe band, vanwege hun intelligentie, hun socialibiteit. En ze zingen liedjes!'


Orka's zijn ook 'afschrikwekkende wezens', zo nam Ten Bos met eigen ogen waar nabij Nieuw-Zeeland. Hij zag er twee op zeehondenjacht. 'Onbeschrijflijk bloederige taferelen.'


Maar hij moet oppassen wat hij zegt, realiseert hij zich. 'De Partij voor de Dieren opperde ooit een wettelijk verbod op viskommen. Zo'n viskom vond ik nou niet iets om me in morele zin druk over te maken. Wat ik toen over me heen kreeg! Ik was een fascist.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden