Erfvijanden samen in N-Ierse regering

Tijdens een bij vlagen vrolijke ceremonie is dinsdag in Belfast een Noord-Ierse regering van katholieken en protestanten geïnstalleerd, iets dat velen tot voor kort voor onmogelijk hielden....

Eerste minister is Ian Paisley, de voorheen onverzoenlijke dominee. ‘Als iemand mij had verteld dat ik hier vandaag zou staan om dit ambt te aanvaarden, had ik dat nooit geloofd’, aldus de 81-jarige. ‘Vanuit het diepst van mijn hart zeg ik dat ik geloof dat in Noord-Ierland een tijdperk van vrede is aangebroken.’

Zijn plaatsvervanger is de katholiek Martin McGuinness, ex-commandant van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA). Ook hij sprak verzoenende woorden, en bedankte zelfs Tony Blair. De Britse premier speelde een hoofdrol bij de Goede Vrijdagakkoorden van 1998, die de weg vrijmaakten voor het delen van de macht.

McGuinness kon echter niet laten te melden ‘trots te zijn hier te staan als Ierse nationalist die heilig gelooft in een verenigd Ierland.’ Waar Paisley de unie met Groot-Brittannië koestert, wil de katholieke Sinn Fein zelfbeschikking voor het hele Ierse volk. Sinn Fein doet binnenkort ook mee aan verkiezingen in de Ierse Republiek.

In 2002 strandde een eerste poging tot gezamenlijk regeren na een spionage-affaire. Het parlement werd ontbonden en de provincie werd sindsdien vanuit Londen geregeerd. Het Noord-Ierse parlement heeft, net als dat van Schotland en Wales, beperkte bevoegdheden. Volgens Peter Hain, de Britse minister voor Noord-Ierse zaken, is deze regering kansrijk ‘omdat de twee radicaalste partijen het eens zijn geworden’. Londen heeft voor de komende vier jaar 70 miljard euro toegezegd.

De bevolking is echter nog diep verdeeld. Zo staan in Belfast nog altijd tientallen ‘vredesmuren’, die de bevolkingsgroepen uit elkaar moeten houden. Niet voor niets viel het woord Zuid-Afrika gisteren, waar na het einde van de apartheid een proces van nationale verzoening begon. ‘Ik zou de moordenaar van mijn vader wel willen ontmoeten’, zei Peter Doherty. Zijn vader werd met twaalf andere ongewapende mannen doodgeschoten door Britse soldaten tijdens ‘Bloody Sunday’ in 1972.

Het conflict gaat terug tot begin zeventiende eeuw, toen duizenden protestantse kolonisten uit Engeland en Schotland naar het gebied werden gestuurd. De oorspronkelijke katholieke bevolking moest land en bezittingen afstaan en werd lange tijd onderdrukt.

Het nieuwe Noord-Ierse kabinet, dat de voormalige rivalen Martin McGuinness en Ian Paisley verenigt, is dinsdag in Belfast aangetreden. Van links naar rechts: vicepremier McGuinness, de Ierse premier Bertie Ahern, de Britse premier Tony Blair, de minister voor Noord-Ierland Peter Hain, en premier Paisley. (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden