Erfelijk

IK HAD het me eigenlijk nooit zo gerealiseerd, maar nu ik een undercoveroperatie van echte republikeinen heb meegemaakt, onder de codenaam 'Circus Máxima', is de overeenkomst me duidelijk geworden: monarchisten en antimonarchisten delen hetzelfde rellerige clubsfeertje, het hypersentimentele wij-gevoel, en het fanatiek beleden geloof, dat ons heil maar van één...

Stephan Sanders

Renate Rubinstein merkte ooit over die discussie op: 'Monarchie of republiek? Het gaat om dictatuur of democratie. De rest is onzin.'

Veel verstandigers heb ik er sindsdien niet meer van vernomen.

Wat die republikeinen nog het meeste steekt, is de kwestie van de erfelijkheid; zonder in- of tegenspraak worden de telgen van die Ene Familie zomaar monarch. Dat kan toch niet, dat is ondemocratisch, ziek, pervers, en nu we er wat langer over praten, bijna fascistisch.

Gelukkig is daar nu het voorstel van Thom de Graaf, waarin wordt geregeld dat de Oranjes nog wel het sprookje mogen doorgeven, maar niet de macht. Eind goed, al goed, zou ik zeggen.

Het republikeinse sentiment wordt zo ontmanteld tot wat het eigenlijk is: doorgefourneerde deftigheid van linkse mensen, die niets meer hebben om over te drammen.

Een ding is wel leuk: als Máxima koningin wordt, wordt zij een Allochtone Koningin, want vader en moeder afkomstig uit een ver, niet-Europees land.

Haar staat dus dezelfde patroniserende benadering te wachten, die honderdduizenden Nederlandse allochtonen al mochten ondergaan.

Strikt genomen worden de kinderen van haar en Willem-Alexander allochtoontjes van de tweede generatie, en hun kleinkinderen zijn dan de derde lichting allochtonen op rij.

Want zo luidt het advies dat de WRR in haar onnavolgbare wijsheid heeft gegeven: allochtonen geven hun allochtonenlot automatisch aan volgende generaties door, of ze nu willen of niet.

Kijk, dat is nou een erfelijkheidskwestie waar ik mij druk over kan maken.

De rest, zeg ik met Rubinstein, is onzin.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden