Eren van 'wolf in monnikspij' mag

PEKING - Volgens een Tibetaanstalige website geeft de Chinese regering Tibetaanse monniken onverwacht de vrijheid gegeven hun religieuze leider de dalai lama te 'vereren'. Tot nu toe werden Tibetanen geacht hun god-koning fel te bekritiseren.

Sommige geestelijken kregen een nieuwe 'experimentele' richtlijn met de tekst: 'Als een religieus persoon moet je zijne Heiligheid de 14de dalai lama respecteren en volgen. Maar in termen van politiek is dat verboden. Politiek en religie dienen verschillende wegen te gaan.'

Dat document zou eerder deze maand zijn overhandigd tijdens een bijeenkomst tussen regeringsambtenaren uit Peking en Tibetaanse bestuurders in Qinghai. Die Chinese provincie was eerder grondgebied van het toen nog onafhankelijke Tibet.

Waarnemers reageren voorzichtig op de berichten. Een woordvoerder van het Tibet Informatie Centrum in Londen denkt dat de koerswijziging te maken heeft met een reeks zelfverbrandingen van de afgelopen maanden. 'Als dat document authentiek is, proberen de machthebbers de spanning rond de zelfverbrandingen te doorbreken.'

Sinds 2009 overgoten 120 Tibetanen zich met benzine en staken zich in brand. Het Chinese leger maakte in 2008 met veel bloedvergieten een einde aan een reeks van opstanden in Lhasa en andere Tibetaanse steden. Sindsdien is de repressie groot.

Maar er zijn meer tekenen dat Peking uit is op een betere verstandhouding met de Tibetaanse bevolking. In de stad Dram bij de grens met Nepal mogen sinds kort foto's van de dalai lama worden opgehangen in huizen en kloosters. Dat was eerder streng verboden. Nonnen, monniken en particulieren die dat toch deden, riskeerden hoge gevangenisstraffen.

De dalai lama wordt normaal gesproken door de Chinese overheid verketterd als 'een wolf in monnikpij' en een 'splijter van het moederland'. De algemene verwachting was dat Peking wacht op de dood van de leider in ballingschap zodat het Chinese bewind zelf een opvolger kan aanwijzen. Een kind dat onder gezag van de Chinese overheid wordt gekneed en gevormd. Dat gebeurde eerder na de dood van lagere lama's. Toen de geestelijke leider ooit suggereerde dat hij in het buitenland zal reïncarneren, reageerde Peking als door een wesp gestoken.

JinWei, directeur van een denktank over etnische en religieuze kwesties verbonden aan de prestigieuze Centrale Partijschool in Peking, suggereerde vorige week dat Peking op een vredesmissie is. In een interview met het Hongkongse blad Asiaweek zei Jin Wei dat de aanpak in Tibet niet goed werkt en ze riep op tot hernieuwde onderhandelingen met de Tibetaanse regering in ballingschap. Ze stelde voor de dalai lama uit te nodigen voor een bezoek aan Hongkong of Macau.

De vader van China's nieuwe leider Xi Jinping was in het verleden betrokken bij onderhandelingen met de Tibetaanse regering in ballingschap. Sommigen zien hierin een verklaring voor een frisse wind onder Xi .

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep de Chinese overheid donderdag op te stoppen met gedwongen verhuizingen van Tibetanen. Sinds 2006 werden meer dan twee miljoen Tibetanen uit hun huizen gezet en naar elders in het land overgebracht. De overheid in Lhasa probeert met nieuwe bevolkingscentra de economie op gang te krijgen. Volgens Human Rights Watch is de massaverhuizing echter ook bedoeld als een versterking van de politieke controle over de boerenbevolking.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden