Update

'Eredivisieclubs vinden kunstgras oneerlijk'

Een ruime meerderheid van de voetbalclubs uit de Eredivisie vindt dat kunstgras die competitie oneerlijk maakt. Dat blijkt uit een enquete van AD Sportwereld onder de trainers, aanvoerders en keepers in de Eredivisie.

null Beeld anp
Beeld anp

Zes clubs in de Eredivisie spelen op een kunstmatige bodem. Van de 54 ondervraagden zijn er 29 het eens met de stelling dat dat in de eredivisie tot competitievervalsing leidt.

Voetbal op kunstgras is een wezenlijk ander spel dan voetbal op natuurlijk gras, vinden 41 van 54 ondervraagden. Een verbod haalt net geen meerderheid: 23 tegen 24 met zeven onthoudingen. Met name de traditionele topclubs (Ajax, Feyenoord, PSV) spreken zich uit tegen kunstgras dat ook wordt gezien als slecht voor de concurrentiepositie met het buitenland.

'In de Eredivisie moeten alle wedstrijden op gras, echt gras gespeeld worden', zegt Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax. Uiteraard gaan de zes clubs die op kunstgras spelen - ADO Den Haag, FC Dordrecht, PEC Zwolle, Heracles Almelo, Excelsior en SC Cambuur - niet mee in die gedachtegang. Een kleine meerderheid (20 tegen 17) denkt dat de kans op blessures groter is op kunstgras. Een vooroordeel, meent Vitesse-trainer Peter Bosz. ; Bij kunstgras is de ondergrond altijd hetzelfde, dat is prettiger voor het lichaam.'

De KNVB staat neutraal tegenover kunstgras en voelt zich niet geroepen om regels in te stellen een kunstmatige ondergrond te verbieden. 'Volgens de FIFA is kunstgras toegestaan', zegt de bond in een reactie. 'Het is aan de clubs om te bepalen of zij kiezen voor kunstgras of natuurgras. Wij gaan er daarbij vanuit dat zij alle belangen meewegen, waaronder die van de spelers, trainers en supporters. Vanzelfsprekend staat het de clubs vrij om, zoals onlangs in Engeland, collectief te besluiten dat er alleen gespeeld wordt op natuurgras.'

Engelse clubs stemden het toestaan van kunstgras op het derde en vierde niveau donderdag met een nipte meerderheid weg.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden