Eredivisieblog

Eredivisieblog: 'Bijna elk weekend wil een keeper zich onder het gras verstoppen'

Sportverslaggever Mark Misérus trekt wekelijks door de wondere wereld die de eredivisie heet. Aflevering 9: over blunderende doelmannen en de aparte beroepsgroep waar zij deel van uitmaken.

Mark Misérus
AZ-doelman Esteban baalt na een doelpunt van Excelsior. Beeld anp
AZ-doelman Esteban baalt na een doelpunt van Excelsior.Beeld anp

Dit stukje is een hart onder de riem van alle doelmannen, waar ook ter wereld. Die grabbelen, blunderen, stoethaspelen, rommelen, stuntelen, goochelen, die ronduit staan te klunzen. Die door de grond kunnen zakken van schaamte, nu de hele wereld heeft kunnen meekijken hoe gruwelijk ze in de fout zijn gegaan.

Afgelopen weekeinde was het weer zover. Keeper Jeroen Verhoeven van FC Utrecht speelde zomaar in de voeten van Davy Pröpper: 0-1 voor Vitesse. Verhoeven zocht 'de voetballende oplossing', zei hij na afloop. Een uittrap was verstandiger geweest. Alles was verstandiger geweest dan de bal zo dicht bij zijn eigen doelgebied cadeau te doen aan de tegenstander. Verhoeven maakte een hupje, terwijl de bal plagerig traag richting het doel rolde. Liever niet meer doen, zo'n hupje, als je Jeroen Verhoeven bent.

Dan Esteban Alvarado, voetbalnaam Esteban. Trotse Costaricaan die voor geen kleintje vervaard is. Judode ooit met een dwaze supporter die het veld op was gestormd. Esteban was sinds augustus geblesseerd en keerde na zeven wedstrijden terug onder de AZ-lat. Dat hebben ze geweten in Alkmaar. Excelsior-speler Kevin Vermeulen trapte een boogballetje dat voor elke keeper te vangen is. Esteban liet het ding knullig door zijn vingers glippen, waarna invaller Carlo de Reuver de 3-3 binnenschoot.

FC Utrecht-doelman Jeroen Verhoeven trapt de bal uit tegen Vitesse. Beeld anp
FC Utrecht-doelman Jeroen Verhoeven trapt de bal uit tegen Vitesse.Beeld anp

Goed gezelschap

Ze zijn in goed gezelschap, zo mogen ze als schrale troost aanvoeren. Vorige week nog had Piet Velthuizen de hoon van de voetballerij over zich heen gekregen, door een stuiterbal zomaar aan zich voorbij te laten gaan tegen NAC. Zo is er bijna elk weekend wel een keeper die zichzelf het liefst onder het (kunst)gras zou willen verstoppen.

Keepers zijn een ras apart. 'Een doelman is of gek of homo', zei de Braziliaanse legende Socrates ooit. Over dat tweede valt te twisten - het is niet wetenschappelijk bewezen en waarom zou een keeper eerder op mannen vallen dan bijvoorbeeld een middenvelder? (En wat zou het bovendien, mocht het waar zijn?)

Het eerste punt dan? Ja, dat is misschien wel een beetje zo. Want keepers riskeren alleen al hun leven door boven op een bal te duiken, midden in een kluwen van schoppende benen. Kenneth Vermeer van Feyenoord botste tegen Cambuur vorige week niet zachtzinnig op het massieve lijf van spits Ogbeche en werd afgelopen zaterdag bij bijna elke vangbal door iemand van PEC Zwolle belaagd. Vermeer is niet bang voor de bal, dus betaalt hij soms de prijs voor zijn moed. 'Gaat prima, hoor', zei hij doodkalm na de beuk van Ogbeche - een Nigeriaan zo sterk dat -ie een vrachtwagen zou kunnen voorttrekken.

Vitesse-doelman Piet Velthuizen ziet een vrije trap van NAC-speler Adnane Tignadouini tegen de touwen vliegen. Beeld anp
Vitesse-doelman Piet Velthuizen ziet een vrije trap van NAC-speler Adnane Tignadouini tegen de touwen vliegen.Beeld anp

Blunders met uitleg

Vermeer maakte niet de indruk kierewiet te zijn. Dat deden de drie grabbelaars van het afgelopen eredivisieweekend ook niet. Sterker nog, ze konden hun strapatsen tot in detail verklaren. Esteban wees verslaggevers erop dat hij bijna nooit een fout maakt. Volgens hem laat bovendien elke keeper weleens een bal los, met een tegentreffer tot gevolg. Velthuizen gaf vorige week zelfs een nieuwe dimensie aan de term schuldbewust. Het was zijn fout, zijn blunder, zijn klunzigheid, en die van hem alleen die Vitesse de overwinning had gekost, zei hij.

Ten Rouwelaar was al even mans genoeg om zijn au-moment onder ogen te komen. 'Het is de tragiek van een keeper dat een fout aan het eind van een wedstrijd je fataal wordt', zei hij dichterlijk. Over de geweldige reddingen die hij (veel vaker) verricht, hoor je volgens hem nooit iemand.

Toch wel, Jelle. We hebben het gezien hoor, hoe knap je je rug rechtte in Groningen. Telkens als Chery schoot, lag je in de weg. Jeroen Verhoeven: puik gekeept verder, op dat ene slippertje na. Esteban: fijn dat je terug bent. Je zult dit seizoen nooit meer een bal als een hete kroket uit je handen laten stuiteren, dat weten we zeker.

Mocht dat wel zo zijn en jullie hebben genoeg van het hoongelach in de eredivisie, weet dan dat het tweede zaterdagelftal van Stompwijk'92 nog een goede keeper zoekt. Een slippertje per wedstrijd is geen bezwaar. Allerminst zelfs.

NAC-keeper Jelle ten Rouwelaar baalt van zijn blunder tegen FC Groningen. Beeld anp
NAC-keeper Jelle ten Rouwelaar baalt van zijn blunder tegen FC Groningen.Beeld anp
AZ-doelman Esteban na zijn blunder tegen Excelsior. Beeld anp
AZ-doelman Esteban na zijn blunder tegen Excelsior.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden