Erdogan wil snel praten over nieuwe grondwet

Het Turkse parlement moet snel gaan praten over een nieuwe grondwet. Dat betoogde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag in zijn eerste speech na de verkiezingsoverwinning van zijn AK-partij. Het is Erdogans wens dat de president in de nieuwe grondwet meer te zeggen krijgt.

Redactie
Turkse president Recep Tayyip Erdogan Beeld afp
Turkse president Recep Tayyip ErdoganBeeld afp

Erdogan kondigde aan dat premier Ahmet Davutoglu met leiders van de oppositie zal overleggen over een nieuwe grondwet. Als die gesprekken op niets uitlopen, voelt de president veel voor een referendum over het onderwerp.

De AK-partij van Erdogan en Davutoglu kreeg bij de parlementsverkiezingen bijna 50 procent van de stemmen en heeft daardoor 316 van de 550 zetels in het parlement. Via een grondwetswijziging zouden er meer bevoegdheden kunnen worden gegeven aan Erdogan. Bevoegdheden die tot nu toe bij de premier en de regering liggen. Erdogan zou streven naar een presidentieel systeem waarin hij tot 2023 aan de macht blijft.

Door de verkiezingsuitslag kan de AK weer zonder coalitiepartner regeren. Maar de 316 zetels zijn niet genoeg om de grondwet te kunnen wijzigen. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig. De andere mogelijkheid is het uitschrijven van een referendum dat de president meer uitvoerende macht geeft. Voor het uitschrijven van het referendum heeft hij de steun van 330 parlementariërs nodig.

'Alleen Atatürk was ooit groter'

Zijn machtshonger is zo groot, dat Erdogan tot 2023 president wil blijven. Wat betekent dat voor de toekomst van Turkije? Een analyse van Volkskrant-correspondent Kees Elenbaas (+).

Erdogan heeft zijn zin: de AK-partij heeft de absolute meerderheid in het parlement terug. Vaststaat dat hij zo snel mogelijk zijn macht wil uitbreiden met een presidentieel systeem. Wat valt er verder te verwachten op de vier hoofdthema's? (+)

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden