Erdogan wil dat Rotterdam stedenband met Istanbul verbreekt: 'Maar we hebben helemaal geen officiële band'

Het conflict tussen Nederland en Turkije heeft nu ook de lokale overheden bereikt. De Turkse president Erdogan eiste woensdag dat de stad Istanbul zijn samenwerkingsrelatie met Rotterdam verbreekt.

Beeld anp

Eerder al werd Nijmegen verrast door de mededeling dat de Turkse stad Gaziantep de stedenband wil verbreken als de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls geen afstand neemt van het optreden van de Nederlandse autoriteiten afgelopen weekend in Rotterdam. Toen werd minister Fatma Betül Sayan Kaya tegengehouden voor het Turkse consulaat. Bruls weigert dat te doen.

Met Rotterdam valt er overigens niks te verbreken, omdat de havenstad geen officiële stedenband-relatie heeft met Istanbul, zegt de woordvoerder van burgemeester Aboutaleb. 'Die hebben we helemaal niet meer. We werken wel af en toe samen met Istanbul. De laatste tijd is dat niet meer zo intensief.'

Rotterdam onderhoudt ook relaties met Kayseri, een industriestad in Midden-Turkije, waar veel in Rotterdam wonende Turkse Nederlandser uit afkomstig zijn. 'We hopen dat we de samenwerking met lokale autoriteiten kunnen blijven houden.'

Andere Nederlandse steden die een stedenband hebben met Turkije zoals Alkmaar (Bergama), Almelo (Denizli) en Amsterdam (Sisli,) hebben niets uit Turkije gehoord. 'Onze band is nog altijd prima', zegt een woordvoerder van de gemeente Alkmaar. 'Wij hebben niks van een opzegging gehoord.'

Sticker in het Rotterdamse straatbeeld met de afbeelding van de Turkse president Erdogan. Beeld anp

Amsterdam

Amsterdam heeft ook niets gehoord en verwacht dat ook niet. Amsterdam heeft een stedenband met Sisli, een progressieve wijk van Istanbul. 'Het is een hele prettige samenwerking', aldus een gemeentewoordvoerder. 'Vorig jaar is er vanuit Amsterdam nog een delegatie van de Gay Pride in Sisli geweest.'

Nijmegen heeft sinds 2006 wel een officiële stedenband met Gaziantep, een stad met 1,5 miljoen inwoners in het Zuidoosten van Turkije, vlakbij de grens met Syrië. Die staat nu op springen. Dinsdag drongen via de sociale media beelden door waarop te zien was dat borden van de 'Nijmegen boulevard' in Gaziantep met een kraanwagen werden weggetakeld.

Op @Gazianteppusula (Gaziantep Kompas), een twitteraccount met lokaal nieuws, liet burgemeester Fatma Sahin van Gaziantep weten dat ze een brief heeft gestuurd naar haar Nijmeegse collega Hubert Bruls.

Volgens Sahin heeft Nederland de Turkse minister 'schandalig' behandeld. Ze schrijft dat er bij de ongeregeldheden 32 gewonden zijn gevallen, van wie zeven ernstig. Nederlandse media spraken van gewonden, onder wie een politieagent. Onacceptabel, aldus Sahin, die eist dat Bruls daar afstand van neemt.

Uitwisseling studenten
Gaziantep, net als Nijmegen een universiteitsstad, staat bekend om zijn pistachenootjes, olijfboomgaarden en textielindustrie. Via de stedenband worden onder andere scholieren en studenten uitgewisseld. Maar de stedenband leidt al een tijdje een kwakkelend bestaan, aldus een gemeentewoordvoerder.

In 2014 heeft de gemeente Nijmegen de subsidies voor stedenbanden afgebouwd. De banden moeten nu worden onderhouden door stichtingen met vrijwilligers. 'Voor de stichting Stedenband Nijmegen-Gaziantep waren met moeite vrijwilligers te vinden.'

Nijmegen vindt het jammer dat Gaziantep de relaties op het spel heeft gezet. 'Stedenbanden zijn juist niet bedoeld om politiek te bedrijven.' De brief uit Gaziantep is nog niet in Nijmegen gearriveerd. 'Maar als Gaziantep bij zijn standpunt blijft, dan is het afgelopen.' Burgemeester Bruls staat achter het optreden van de Nederlandse overheid.

In Nijmegen is ook een Gaziantepplein, een grote rotonde bij een industrieterrein. Plannen om die rotonde een andere naam te geven zijn er vooralsnog niet. Dat zou kinderachtig zijn, aldus Bruls.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden