Erdogan vraagt VS om uitlevering moslimprediker Gülen na 'samenzwering'

Turkije gaat de Verenigde Staten vragen om uitlevering van de invloedrijke Turkse moslimprediker Fethullah Gülen, die in zelfverkozen ballingschap in de VS woont.

ISTANBUL - Dat zei de Turkse premier Erdogan woendag. Erdogan beschuldigt Gülen en diens volgelingen van een samenzwering om zijn regering ten val te brengen.

'Deze elementen, die de nationale veiligheid van Turkije bedreigen, horen niet te mogen verblijven in een ander land', aldus de Turkse premier. 'De VS moeten hem op zijn minst uitzetten.'

Erdogan en de moslimgeestelijke Gülen waren jarenlang bondgenoten. Aanhangers van Gülen binnen politie en justie hielpen de premier om Turkijes oude seculiere elite en het voorheen machtige leger te bedwingen. Heel wat tegenstanders van Erdogan verdwenen daarbij op grond van opgeklopte beschuldigingen en gefingeerd bewijs in de cel. Maar sinds die oude vijanden min of meer bedwongen zijn, liggen de twee mannen steeds meer met elkaar overhoop.

Erdogan beschuldigt Gülen-aanhangers binnen het justitie-apparaat ervan achter een reeks corruptieschandalen rond zijn regering te zitten. Zij zouden de premier en diens getrouwen langdurig hebben afgeluisterd en de opnamen - deels gemanipuleerd - in de aanloop naar gemeenteverkiezingen eind maart via internet hebben verspreid. Om justitie-onderzoeken naar de corruptieschandalen tegen te werken, liet Erdogan de laatste maanden duizenden vermoede volgelingen van Gülen binnen politie en justitie ontslaan of overplaatsen.

Ondanks de corruptieschandalen kreeg Erdogans gematigd islamistische regeringspartij AKP in de gemeenteverkiezingen 45 procent van de stemmen en boekte daarmee een ruime overwinning. Moslimprediker Gülen (73) vluchtte vijftien jaar geleden naar de VS, omdat hij in Turkije werd beschuldigd van het ondermijnen van het seculiere karakter van de republiek, een beschuldiging waarvan hij later werd vrijgesproken. De Amerikaanse regering liet gisteren in een reactie weten dat zij nooit mededelingen doet over individuele uitleveringszaken of mogelijke verzoeken daartoe. Maar zeker gezien Erdogans recente inmenging in politie en justitie en zijn woede jegens Gülen, is de kans klein dat de VS de geestelijke zullen uitleveren. Amerikaanse rechters zullen er naar verwachting weinig vertrouwen in hebben dat Gülen in Turkije een eerlijk proces krijgt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden