Nieuws

Erdogan voegt twee faculteiten toe aan opstandige universiteit in Istanbul

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft twee nieuwe faculteiten opgericht op de Bosporus Universiteit in Istanbul, waar studenten en docenten al ruim een maand actie voeren tegen de benoeming door Erdogan van een nieuwe rector. Met een presidentieel decreet zaterdag werd de topuniversiteit uitgebreid met faculteiten voor rechten en communicatie.

Rob Vreeken
Ook zaterdag demonstreerden studenten van de Bosporus Universiteit in Istanbul. Beeld REUTERS
Ook zaterdag demonstreerden studenten van de Bosporus Universiteit in Istanbul.Beeld REUTERS

Waarschijnlijk is de maatregel bedoeld om het protest, dat veel steun krijgt vanuit andere universiteiten, van binnenuit te ondermijnen. De president zou de nieuwe afdelingen kunnen bezetten met aanhangers. Zij zullen dienen als een ‘Trojaans paard’, schrijft hoogleraar rechten Yaman Akdeniz op Twitter. De woordvoerder van de president houdt het erop dat ze de kwaliteit van de universiteit moeten verbeteren.

Sinds 2 januari betogen studenten en stafleden op het campusterrein tegen de benoeming van Melih Bulu als rector. Voorheen werd de rector van de Bosporus Universiteit altijd gekozen door de wetenschappelijke staf, uit hun midden. Bulu komt van buiten. Hij zou incompetent zijn en zijn neergezet omdat hij banden heeft met de regerende AK-partij.

Vooralsnog ebt het protest niet weg, integendeel. In Ankara, Izmir en andere steden is gedemonstreerd uit solidariteit. Dinsdag werden tientallen mensen door de politie opgepakt bij een betoging in Kadiköy, een stadsdeel in het centrum van Istanbul. Vrijdag werden 65 betogers gearresteerd bij diverse universiteiten in Turkije.

‘Lhbt-gestoorden’

Erdogan heeft gezegd dat zich onder de betogers veel leden van extreemlinkse en Koerdische terreurgroepen hebben gemengd, de gebruikelijke verdachtmaking in Turkije van tegenstanders van de regering. Minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu heeft de studenten uitgemaakt voor ‘lhbt-gestoorden’. Zijn tweets daarover werden door Twitter verwijderd. Ook Erdogan maakte lhbti-vijandige opmerkingen.

De studenten van de Bosporus Universiteit hebben een open brief aan de president gepubliceerd, waarin zij stellen dat zijn decreet over de twee nieuwe faculteiten ‘is bedoeld om de hele universiteit, met al zijn studenten, docenten en andere staf, te intimideren’.

‘Uw pogingen om onze universiteiten vol te stoppen met aanhangers is het symptoom van uw eigen politieke crisis’, aldus de open brief. ‘U bent geen sultan, wij zijn niet uw onderdanen.’ Ook bekritiseren de studenten de homovijandige taal. ‘Lhbt-rechten zijn mensenrechten.’

De Europese Commissie noemt deze opmerkingen van Erdogan en Soylu ‘onacceptabel’. Ook woordvoerders van de VN en de Amerikaanse regering hebben kritiek geuit op de manier waarop de Turkse autoriteiten omgaan met de protesten. Erdogan reageerde daar vrijdag op door te zeggen dat de VS en Europa eerst maar eens in de spiegel moeten kijken voordat ze Turkije de les lezen. Hij verwees daarbij naar Black Lives Matter, de bestorming van het Witte Huis en de gele hesjes in Frankrijk.

LEES OOK:

Turkse studenten vast om ‘blasfemische’ lhbti-poster

Vier Turkse studenten zijn in Istanbul door de politie opgepakt omdat zij een poster hadden opgehangen waarop de Ka’aba, het heiligste symbool van de islam, wordt omringd door regenboogvlaggen. De poster was onderdeel van een expositie op de Bosporus Universiteit, waar docenten en studenten sinds vier weken protesteren tegen de benoeming van een nieuwe rector.

Het broeit op de Turkse universiteiten na benoeming van rector door Erdogan

Het broeit onder de studenten en op de universiteiten in Turkije. Dat allemaal door de benoeming van Melih Bulu tot rector van de Bosporus Universiteit in Istanbul. President Erdogan drukte op 1 januari die benoeming er eigenhandig door en trad daarmee de democratische principes van de academische wereld met voeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden