Erdogan: Turkije en VS gaan nauwer samenwerken in strijd tegen terreur

Barack Obama en Recep Tayyip Erdogan zijn het er over eens geworden om nauwer samen te werken in de strijd tegen terroristische groeperingen, waaronder de PKK. Dat heeft de Turkse president laten weten nadat hij zijn Amerikaanse collega vrijdag telefonisch heeft gesproken.

Soldaten dragen de kisten van slachtoffers van de aanslag op hun begrafenis. Beeld ap

Voor Turkije staat onomstotelijk vast dat de YPG, een Koerdische militie in Syrië, schuldig is aan de aanslag in Ankara, eerder deze week. Hierbij zijn 28 mensen om het leven gekomen. In een toespraak vrijdag zei Erdogan dat het Westen partij moet kiezen in het conflict tussen de Turken en de Koerden. De YPG vecht in Syrië ook tegen Islamitische Staat en kan rekenen op de steun en sympathie van westerse landen. Turkije ziet de Koerden echter als een bedreiging voor de binnenlandse veiligheid en de Turkse positie in Syrië.

Obama heeft Erdogan laten weten dat Turkije het recht heeft zichzelf te verdedigen en dat de VS Turkije altijd als NAVO-bondgenoot zal blijven steunen, meldt Erdogan na het telefoongesprek met Obama. Daarnaast zijn beide leiders het er over eens dat zowel Rusland als het Syrische regime moeten stoppen met hun 'provocatieve acties' in Syrië.

Turkse Koerdische militie

Ondertussen heeft de Koerdische militante groep TAK (Koerdische Vrijheidsvalken) vrijdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslag. De TAK liet vrijdag weten dat de aanslag een vergelding was voor de politiek van Erdogan.

De militante groep, die is voortgekomen uit de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), zei tegelijk verder te gaan met aanslagen plegen. De groepering hekelde 'het manipuleren door Erdogan van de internationale machten tegen het Koerdische volk'.

'We hebben in het hart van de fascistische Turkse staat in Ankara toegeslagen', meldde de groep op de eigen website. Daarmee spreekt de TAK de Turkse regering tegen die de Koerdische milities van YPG in Syrië verantwoordelijk houdt voor de aanslag. Premier Ahmet Davutoglu heeft gezegd dat de dader een YPG-strijder was uit het noorden van Syrië die in 1992 is geboren.

De YPG heeft eerder al elke betrokkenheid bij de aanslag afgewezen en noemde de beschuldiging een voorwendsel van Turkije voor een invasie in het noorden van Syrië. De YPG is de bewapende Syrische afdeling van de PKK. De TAK ontstond in 2004 uit de Koerdische Arbeiderspartij en pleegde in het verleden meerdere aanslagen in Turkse steden.

Turkije wijst naar de Koerden

Daags na de aanslag wijst Turkije naar de Koerden. Lees hier het liveblog terug, en hier het nieuwsbericht van Turkije-correspondent Kees Elenbaas.

President Erdogan (rechts) en premier Davutoglu (links). Beeld ap

'Geen enkele twijfel'

Voor Turkije staat onomstotelijk vast wie schuldig is aan 'Ankara'. Erdogan zei vrijdag 'geen enkele twijfel' te hebben dat Koerdische milities in Syrië (YPG) de aanslag hebben beraamd. Volgens hem gaat het om twee of drie hoofddaders, die steun kregen van Koerdische partijen in Syrië en Turkije. Donderdag zong al de naam rond van de vermeende zelfmoordterrorist die een dag eerder een auto opblies naast een bus met militair personeel: Salih Neccar. Hij was van Syrische komaf en onderhield banden met de YPG, aldus de Turkse autoriteiten.

Met de aanslag in Ankara als pressiemiddel hoopt Turkije zijn westerse bondgenoten te dwingen partij te kiezen en hun steun aan de Koerden in Syrië op te zeggen. 'Ankara' komt op een moment dat de Syrische rebellen, de factie die Turkije steunt in het Syrische conflict, rap terrein verliezen. Het offensief op Aleppo van het regime-Assad, gesteund door Russische luchtaanvallen, zet de positie van de rebellen in Noord-Syrië onder druk. Maar ook vanuit Koerdische hoek worden zij bedreigd, nu YPG-strijders steeds verder oprukken naar de rebellenenclave Azaz.

Premier Davutoglu word iets ingefluisterd tijdens een begrafenisceremonie. Rechts van hem staat president Erdogan. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden