Erdogan: Turkije doet mee aan offensief Mosul, ondanks Iraakse bezwaren

Turkije volgt de bevelen van de Iraakse premier niet op en zet troepen in om het offensief tegen IS in Mosul te ondersteunen. Dit heeft de Turkse president Erdogan dinsdag in een toespraak gezegd. Een dag eerder liet de Iraakse premier Abadi nog weten dat Turkse troepen niet mogen deelnemen aan de operatie in Mosul.

Iraakse regeringstroepen in de oostelijke provincie Salaheddin. Beeld afp
Iraakse regeringstroepen in de oostelijke provincie Salaheddin.Beeld afp

Erdogan schamperde in zijn toespraak dat Abadi 'zijn plek moet kennen'. En dat zijn 'geschreeuw niet belangrijk is voor ons'.

De spanningen tussen de twee landen zijn toegenomen nadat Turkije afgelopen week heeft besloten de aanwezigheid van tweeduizend Turkse militairen op een basis nabij Mosul met een jaar te verlengen. Irak liet daarop weten naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te stappen om de terugtrekking van Turkse troepen uit het land af te dwingen.

Volgens Abadi gebruikt Turkije de Bashiqua-basis in het noorden van Irak louter om de PKK te bombarderen. Erdogan beweert dat zijn militairen worden klaargestoomd om IS in Mosul te bestrijden.

Mosul, na Baghdad de grootste stad in Irak, is sinds juni 2014 in handen van IS. Het Iraakse leger heeft grote delen rondom de stad heroverd, maar is er ondanks herhaalde pogingen niet in geslaagd de terreurgroep uit het centrum te verdrijven. Abadi heeft aangekondigd dat hij de stad voor het einde van het jaar in handen wil hebben. De Verenigde Staten ondersteunen de missie.

Vluchtelingenstroom

Wanneer het Iraakse leger de aanval inzet om IS uit Mosul te verdrijven, zal een vluchtelingenstroom 'van Bijbelse proporties' op gang komen. Hulporganisaties zijn daar nauwelijks op voorbereid. Die waarschuwing uit Stichting Vluchteling. In opvangkampen rond het belangrijkste IS-bolwerk in Irak is volgens de organisatie plaats voor ongeveer 100 duizend vluchtelingen. In Mosul wonen zo'n 1,2 miljoen mensen.

Directeur Tineke Ceelen zag tijdens een recent bezoek aan Noord-Irak geen gunstige voortekenen. In een vluchtelingenkamp in Kirkuk zag ze dat iedere tent door drie gezinnen werd gedeeld. 'Veertig mensen delen een toilet, de rest van de voorzieningen is vergelijkbaar slecht. En dan moet de vluchtelingenstroom uit Mosul nog op gang komen', aldus Ceelen.

Hoe groot de vluchtelingenstroom precies zal worden, weet niemand. Stichting Vluchteling heeft van militaire bronnen vernomen dat het in de eerste weken al snel om 200 duizend vluchtelingen kan gaan. Als de gevechten voortduren, kan bijna de hele stad leeglopen.

Hulpverleners zetten een tentenkamp in Erbil op om vluchtelingen uit Mosul op te vangen. Beeld reuters
Hulpverleners zetten een tentenkamp in Erbil op om vluchtelingen uit Mosul op te vangen.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden