'Erdogan saboteert Turkse coalitieonderhandelingen'

De Turkse president Tayyip Erdogan saboteert de coalitieonderhandelingen en probeert daarmee door te gaan tot nieuwe verkiezingen volgen. Daarvan beschuldigt althans oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hem.

Gijs Hablous
Premier Davutoglu op campagne voor de parlementsverkiezingen van afgelopen juni, archiefbeeld Beeld afp
Premier Davutoglu op campagne voor de parlementsverkiezingen van afgelopen juni, archiefbeeldBeeld afp

'Ik zeg dit in alle oprechtheid, premier (Ahmet) Davutoglu is bereid een coalitie te vormen en het land te redden. Maar, vervolgt de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP) in een televisie-interview, de president 'laat het niet toe'. De AK-partij van Erdogan houdt maandag het laatste gesprek in een serie voorgesprekken met de CHP, de grootste oppositiepartij. Namens de AK-partij voert premier en partijleider Ahmed Davutoglu de gesprekken.

Erdogans partij won begin juni de Turkse parlementsverkiezingen, maar behaalde voor het eerst sinds ze aan de macht kwam geen absolute meerderheid. Dit kwam mede doordat de Koerdische partij HDP de kiesdrempel van tien procent wist te halen. De uitslag dwingt de president en zijn premier Davutoglu ertoe coalitiepartners te zoeken. Lukt het niet om 45 dagen na de start van de coalitieonderhandelingen een regering te vormen, dan volgen nieuwe verkiezingen. De onderhandelaars hebben nog tot 23 augustus.

Analisten wezen eerder al op de rol die Erdogan speelt. Hij zou meer macht naar zich toe willen trekken door een volledig presidentieel systeem in te voeren. Dit lukt hem alleen als zijn partij de meerderheid heeft in het parlement.

Een man loopt langs een verkiezingsposter met daarop Davutoglu en Erdogan Beeld afp
Een man loopt langs een verkiezingsposter met daarop Davutoglu en ErdoganBeeld afp

Meer over Turkije

IS vormt een veel grotere dreiging voor Turkije dan de Koerdische milities van PKK, schrijft Bert Lanting in het commentaar. IS heeft belang bij het mislukken van het vredesproces.

Maar, zo schrijft Rob Vreeken, IS heeft voor Erdogan niet de hoogste prioriteit (+).

Voor de president spelen binnenlandse factoren een grote rol, lees er in dit stuk meer over (+).

Koerdisch vredesproces

Tegenstanders van de president beschuldigen hem er verder van het conflict met de Koerdische Arbeiderspartij PKK, een beweging die op de Europese, Amerikaanse en Turkse lijst van terroristische organisaties staat, te laten oplaaien voor electoraal gewin. Sinds 2012 voert de Turkse regering vredesgesprekken met de PKK na drie decennia van conflict, waarbij tienduizenden doden vielen.

De PKK is met name actief in Iraaks Koerdistan, een semi-autonome Koerdische regio. Met de Koerdische strijders van YPG en de Peshmerga strijden ze effectief tegen Islamitische Staat (IS). De YPG, de militaire tak van de Democratische Eenheidspartij (PYD) dat weer is gelinkt aan de PKK, krijgt in het noorden van Syrië luchtsteun van de Verenigde Staten. De PKK niet. Sterker, Turkije voerde de afgelopen tijd de bombardementen op de PKK in Noord-Irak op.

Volgens critici ziet president Erdogan de Koerden en hun strijd voor autonomie als een grotere bedreiging voor de Turkse staat dan IS. Zelf heeft hij gezegd geen onderscheid te maken tussen verschillende 'terroristen', of die nu van IS of van de PKK zijn.

Erdogan Beeld afp
ErdoganBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden