Erdogan: laat Europa eerst eens naar zichzelf kijken

Europa moet eerst eens kijken naar zijn eigen staat van dienst met betrekking tot de vluchtelingenpolitiek, alvorens Turkije de les te lezen. Dat heeft de Turkse president Erdogan vrijdagochtend gezegd in een televisietoespraak. De Europese Unie hoopt vandaag een akkoord te bereiken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over de indamming van het aantal vluchtelingen dat Europa bereikt.

De Turkse president Erdogan. Beeld afp
De Turkse president Erdogan.Beeld afp

Terreurgroepen

Europese onderhandelaars hebben Davutoglu de afgelopen weken meermaals aangesproken op het feit dat Turkije de persvrijheid in het geding brengt, onder andere door oppositiekranten over te nemen. Erdogan zegt dat Turkije alleen naar die kritiek wil luisteren als het 'correct' is. Maar de Europeanen moeten eerst maar eens naar zichzelf kijken. Volgens de Turkse president 'danst' Europa 'in een mijnenveld' door direct of indirect 'terreurgoepen' te steunen.

Erdogan lijkt met name op militante Koerden te doelen. Ook Europa kan slachtoffer worden van aanvallen van Koerdische militanten, waarschuwde hij in zijn toespraak. 'Er is geen reden waarom de bom die in Ankara explodeerde niet ook in Brussel zou kunnen afgaan, of in welke andere Europese stad ook. De slangen waarmee je slaapt kunnen je op elk moment bijten. Wanneer de bom in je stad ontploft, zul je het begrijpen. Maar dan is het te laat.'

null Beeld afp
Beeld afp

Onderhandelingen

In Brussel zit premier Davutoglu inmiddels om tafel met EU-president Donald Tusk, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en tijdelijk EU-voorzitter Mark Rutte. De Europese lidstaten hebben Tusk donderdag toestemming gegeven om de onderhandelingen met Davutoglu voort te zetten, maar houden hun kaarten tegen de borst als het gaat om de precieze inhoud van de gesprekken. Turkije had eerder laten weten op vrijdag geen nieuwe eisen op tafel te zullen gaan leggen.

Het plan dat nu op tafel ligt behelst dat Turkije vrijwel alle vluchtelingen terugneemt die illegaal vanaf de Turkse kust naar de Griekse eilanden zijn overgestoken. Voor iedere Syriër die Turkije terugneemt, accepteert de EU één Syrische vluchteling uit Turkije. De Syriërs die illegaal naar Griekenland oversteken en worden teruggestuurd, zullen onderaan de lijst komen van vluchtelingen die legaal door Europa worden opgenomen.

Het voorlopige plan is dat Tusk om 13.00 uur verslag uitbrengt aan de regeringsleiders, die vervolgens opnieuw hun positie bepalen. Daarna zou een laatste onderhandeling tussen de EU-lidstaten en Turkije tot een definitieve deal moeten leiden.

De Turkse premier Davutoglu komt vrijdag aan in Brussel. Beeld ap
De Turkse premier Davutoglu komt vrijdag aan in Brussel.Beeld ap

Live

De Volkskrant deed donderdag live verslag van dag 1 van de EU-top. Lees het hier terug.

Gematigd optimistisch

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei vrijdag voorafgaand aan het overleg dat hij 'gematigd optimistisch' is over de kans van slagen. Volgens hem kan het 'wel even duren'. Belangrijk is volgens hem dat er binnen de EU solidariteit is, en dat er een een strategie is voor Turkije, Griekenland, en de de Balkanroute. Als het op een van die punten niet lukt, zal het volgens Koenders moeilijk worden.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken Beeld anp
Minister Bert Koenders van Buitenlandse ZakenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden