nieuws

Erdogan geeft groen licht voor Fins Navo-lidmaatschap

Turkije zal het Navo-lidmaatschap van Finland niet langer blokkeren. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vrijdag gezegd na een ontmoeting met de Finse premier Sauli Niinistö.

Jeroen Visser
De Turkse  president Recep Tayyip Erdogan ontvangt de Finse premier Sauli Niinistö op 17 maart.  Beeld AP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontvangt de Finse premier Sauli Niinistö op 17 maart.Beeld AP

Voor de Turkse goedkeuring moet het parlement nog wel officieel instemmen. Wanneer de stemming zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Ook Hongarije moet het Finse Navo-lidmaatschap nog ratificeren. De Hongaarse regeringspartij Fidesz zei vrijdag dat de stemming voor 27 maart staat gepland. Pas als de parlementen van beide landen hebben ingestemd, wordt Finland lid van het militaire bondgenootschap.

Met de belofte van Erdogan komt voor Finland een einde aan een frustrerende periode van wachten op toetreding. Na de Russische inval in Oekraïne vroegen Finland en Zweden vorig jaar gezamenlijk het Navo-lidmaatschap aan. Een historische beslissing omdat beide landen een lange traditie van militaire onafhankelijkheid hadden. Al snel bleek dat de Turken in de weg lagen. Ankara had vooral problemen met Zweden, dat niet voldoende zou optreden tegen sympathisanten van de Koerdische militante verzetsbeweging PKK. Ook eiste Erdogan de uitlevering van onder meer journalisten die in Zweden politiek asiel hebben gekregen. Zweedse rechters oordeelden echter dat dit in strijd is met de Zweedse wet.

Gezamenlijke toetreding

Enkele weken geleden besloten de Finnen, die een grens van 1.300 kilometer delen met Rusland, dat ze niet langer wilden wachten. Ook Navo-baas Jens Stoltenberg drong niet meer aan op een gezamenlijke toetreding. Eerder werd zo’n scenario nog als risicovol geportretteerd, omdat de achterblijver kwetsbaar zou zijn voor Russische provocaties. ‘Het is heel goed nieuws voor Finland’, zei de Finse president Niinistö vrijdag. ‘95 procent van onze parlementariërs stemden vorig jaar voor toetreding tot de Navo. Nu hebben we een positief antwoord gekregen.’

Of en wanneer Zweden lid kan worden van de Navo blijft de komende tijd waarschijnlijk onduidelijk. Ondanks meerdere overleggen en druk van de Verenigde Staten en de Navo is Erdogan nog steeds niet bereid de Zweden toe te laten. Volgens de Turkse president heeft Zweden ‘zijn armen geopend voor terroristen’. ‘We hebben Zweden een lijst gegeven met honderdtwintig terroristen die moeten worden uitgeleverd. Helaas komt Zweden ons niet tegemoet, zei Erdogan vrijdag.

Het Zweedse parlement stemt binnenkort over een nieuwe anti-terrorismewet, die het makkelijker maakt om financiers van de PKK op te pakken. Analisten denken dat Erdogan hoe dan ook pas na de Turkse verkiezingen in mei de Zweden zijn zegen wil geven. De Finse president nam het in Ankara nog wel op voor het buurland. ‘Mijn gevoel is dat ons Navo-lidmaatschap niet compleet is zonder de Zweden.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden