Erdogan eist dat Nederlandse cartoonist spotprent van Twitter haalt, maar die weigert dat

De Turkse president Erdogan eist dat politiek tekenaar Ruben Oppenheimer en Twitter een tweet verwijderen die beledigend voor hem zou zijn. In de tweet is een omstreden cartoon te zien waarop het staatshoofd seks bedrijft met de blauwe Twitter-vogel. Twitter heeft een gerechtelijk bevel van de Turkse justitie ontvangen om de spotprent snel weg te halen.

Redactie
President Erdogan is boos op Oppenheimer. Beeld AFP
President Erdogan is boos op Oppenheimer.Beeld AFP

De Nederlandse cartoonist weigert voorlopig in te gaan op de eis. Oppenheimer plaatste maandag de omstreden spotprent zelfs opnieuw.

Boven de cartoon staat: 'Erdogan is geen geitenneuker'. 'Dit is dus de cartoon die Erdogan van Twitter wil laten verdwijnen', aldus Oppenheimer. 'Is het heel erg flauw als ik nu dus een oproep doe om hem opnieuw massaal te delen? Ja hé?' De tweet is inmiddels bijna vierduizend keer geretweet.

Kort daarvoor had Oppenheimer het gerechtelijk bevel gepubliceerd en een brief van Twitter waarin hem wordt gevraagd welke actie hij gaat ondernemen. 'Kerst kwam dit jaar vroeg', schrijft de cartoonist. 'En wel in de vorm van een gerechtelijk bevel namens mijn Grote Geitenneukende Vriend Erdogan. Zou toch eigenlijk wel lollig zijn om me te laten bijstaan door Theo Hiddema. Wordt vervolgd...'

Dit laatste verwees naar een rechtszaak die advocaat Hiddema in 2014 tegen Oppenheimer aanspande. De cartoonist noemde de raadsman toen in een spotprent een 'louche advocaat'. Oppenheimer verloor de rechtszaak. Maar het gerechtshof in Den Bosch bepaalde in 2015 dat hij Hiddema 'louche' mocht noemen.

Facebook

Het gerechtelijk bevel van de Turkse rechtbank dateert van begin deze maand. Twitter beraadt zich op de stappen die het gaat nemen. Het bedrijf laat Oppenheimer weten dat het 'mogelijk verplicht is om actie te ondernemen', gezien het bevel van de Turkse rechter.

Twitter wil van de cartoonist weten of hij de omstreden spotprent vrijwillig gaat verwijderen van zijn account.

Het is niet eerste keer dat Oppenheimer met deze spotprent de Turkse president razend maakt. Vorig jaar plaatste de politiek tekenaar deze prent ook op Facebook. Dat bedrijf besloot toen de cartoon te verwijderen omdat het in strijd zou zijn met de richtlijnen. 'We hanteren wereldwijd dezelfde richtlijnen die zijn ontwikkeld om Facebook een veilige plek te laten zijn', aldus Facebook.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden