Erasmusprijs toegekend aan fotografenduo Becher

De Erasmusprijs 2002 gaat naar het Duitse fotografenechtpaar Hilla en Bernd Becher. Dit maakte de Stichting Praemium Erasmianum gisteren bekend in het Stedelijk Museum in Amsterdam....

De Bechers krijgen de prijs, waaraan een bedrag is verbonden van 150 duizend euro (330 duizend gulden), omdat zij als grondleggers worden beschouwd van de registrerende fotografie. Hun werk volgt al veertig jaar hetzelfde thema: het vastleggen van het industriële erfgoed.

Volgens de stichting is hun werk niet alleen toonaangevend, maar heeft het ook onze blik op de omgeving veranderd. Door hun strakke ordening van lange reeksen gebouwen die uniform lijken, maar ieder net een ander detail bevatten, laten de Bechers de schoonheid zien van deze bouwwerken.

Het is voor het eerst in het 44-jarige bestaan van de prijs dat het thema fotografie is. 'Niet alle vormen van fotorafie kwamen in aanmerking,' zegt M. Sparreboom, directeur van de Erasmusprijsstichting. 'Het subthema was 'Foto en document'. De Bechers hebben de zware industrie gedocumenteerd, die niet meer bestaat.'

Vanaf eind jaren vijftig maakt het echtpaar sobere zwart-witfoto's van mijncomplexen, watertorens, hoogovens en fabriekshallen. Hun afstandelijke en analytische methode vond navolging bij de nieuwe generatie conceptuele kunstenaars. Fotografen als Thomas Struth en Andreas Gursky waren studenten van Bernd Becher op de kunstacademie in Düsseldorf.

Op veilingen gaan de werken van zowel de leermeesters als hun leerlingen tegenwoordig voor topprijzen van de hand. Sparreboom geeft toe dat dit heeft meegespeeld bij de toekenning van de prijs. 'Terwijl je zou verwachten dat de digitale fotografie het helemaal overneemt, krijgt de traditonele fotografie steeds meer aandacht. Dat zie je ook aan de belangstelling voor de negentiende-eeuwse fotograaf Jacob Olie.'

De uitreiking van de Erasmusprijs vindt plaats in het najaar van 2002 in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Rond die tijd zal het Stedelijk Museum een tentoonstelling wijden aan de Bechers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.