Erasmus Universiteit schort relatie met studentenvereniging op na 'grensoverschrijdend gedrag' tijdens ontgroening

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de relatie met de Rotterdamse studentenvereniging RSC/RVSV per direct opgeschort vanwege 'grensoverschrijdend gedrag' tijdens de ontgroening. De bestuursbeurzen en de subsidie voor eerstejaarsleden worden met onmiddellijke ingang stopgezet. Ook is de vereniging vooralsnog niet meer welkom bij academische plechtigheden en de universitaire introductiedagen.

Beeld anp

Aanleiding voor de maatregelen is een undercover-reportage die Rambam op 11 januari zal uitzenden. Het televisieprogramma filmde met verborgen camera's ontgroeningen bij grote verenigingen. Vorige week werd al bekend dat de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht de subsidie voor studentenvereniging UVSV opschorten, vanwege incidenten. Zo verklaarde een aspirant-lid tegenover Rambam dat haar astmamedicijnen zijn afgepakt. Een ander zou in het gezicht zijn gespuugd.

Wat zich tijdens de kennismakingstijd van het Rotterdamse corps precies heeft voorgedaan, is niet duidelijk. Volgens Rambam moest een eerstejaars met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis moet worden afgevoerd. Het RSC/RVSV ontkent dat. Volgens hen is een aspirant-lid korte tijd bewusteloos geraakt 'door een combinatie van stress en vermoeidheid', waarna hij door een ambulance ter controle naar het ziekenhuis zou zijn gebracht. De volgende dag nam de student gewoon weer deel aan de ontgroening, laat de vereniging weten.

De universiteit schrijft in haar verklaring dat studenten in de uitzending alleen vertellen over 'grensoverschrijdend gedrag, met name fysiek contact.' Omdat de beelden van de incidenten zelf niet te zien zijn, wil het College van Bestuur dat het corps zelf een onderzoek start, onder toezicht van de universiteit.

De afgelopen jaren kwamen studentencorpora meermaals negatief in het nieuws. Vooral het Groningse Vindicat haalde geregeld de kranten. In september nog nadat studenten zich hadden misdragen in een sushirestaurant. Voor de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool was dat aanleiding de bestuursbeurzen aan de vereniging op te schorten.

Het Rotterdamse corps heeft inmiddels beterschap beloofd. 'Het is nu aan ons om het vertrouwen van de universiteit te herstellen', zegt president Tobias de Lange in een verklaring op de website van de vereniging. 'Wij nemen onze verantwoordelijkheid en zetten in op een cultuurverandering met ondersteuning van onafhankelijke professionals en hopelijk in samenwerking met de universiteit.' Pas als die cultuurverandering is ingezet, overweegt de universiteit de banden weer aan te halen.

Het RSC/RVSV is een samensmelting van het Rotterdamsch Studenten Corps en de Vrouwelijke Rotterdamsche Studenten Vereeniging. De twee corpora zijn vorig jaar gefuseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.