Er zou een internationale code voor partnerruil moeten komen, dat zou zelfs in Rusland kunnen werken

Voor partnerruil is een goed codewoord nodig.

Beeld thinkstock

Tijdens het diner in een hotel in het Franse dorpje P. zat een ouder stel - zij leek op Karina Wolkers - indringend naar de Seksrabbijn en zijn vriendin te kijken. Toen ze om een uur of 10 opstapten zei het oudere stel geen van de andere gasten gedag, maar het wendde zich wel nadrukkelijk tot de Seksrabbijn en zijn vriendin. Zowel man als vrouw zei met een glimlach: 'Bonsoir.'

'Misschien', fluisterde de vriendin van de Seksrabbijn, 'willen ze partnerruil?'

'Zou kunnen', zei de Seksrabbijn, 'er is hier niet veel anders te doen.'

'Zou 'bonsoir' een code zijn?', vroeg de vriendin van de Seksrabbijn. 'Dat als je 'bon soir' zegt, je aangeeft partnerruil te willen?'

'Een verwarrende code', merkte de Seksrabbijn op. 'Er zou een andere code kunnen komen?'

'Cocteau bijvoorbeeld', zei de vriendin.

Niet ver van het dorpje P. bevindt zich het stadje M. en daar is een Cocteau-museum.

'Als je Jean Cocteau zegt', verklaarde de Seksrabijn, 'heb je het over de schrijver, maar als je Cocteau zegt of 'houdt u van Cocteau?', dan bedoel je, 'staat u open voor partnerruil?'

'Het zou een internationale code moeten worden', zei de vriendin van de Seksrabbijn, 'zelfs in Rusland kan dit werken.'

Ze gingen in het ouderwetse maar knusse hotel op zoek naar het stel, maar noch de Française die op Karina Wolkers leek noch haar echtgenoot, die een houthakkersblouse droeg, werd gevonden. Wel stuitten ze op een oudere Italiaanse dame in nachthemd die op een deur aan het kloppen was en ietwat hartverscheurend 'Ragazze' riep. Voor zover de Seksrabbijn zich kon herinneren betekende dat 'meisjes', maar misschien was het ook een codewoord voor 't een of ander.

Ooit had een hoogleraar tegen de Seksrabbijn gezegd dat partnerruil in de jaren zeventig veel vernietigd had, maar als je het in een Frans dorpje deed waar je verder niemand kende, kon je de schade misschien beperkt houden. En met een op Karina W. lijkende Française kon er fysiek gezien weinig misgaan.

'Morgen na het ontbijt', zei de vriendin van de Seksrabbijn. Maar bij het ontbijt was het oudere stel er ook al niet. 'We doen het wel in 2018', zei de Seksrabbijn.

Huiswerk voor volgende week: bespreek met uw gezin of 'Cocteau' een goed codewoord is voor partnerruil. Vraag ook de mening van vrienden en collega's. Lees eens een boek van Jean Cocteau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.