Er zijn weleens betere Rambam-afleveringen geweest dan deze over 'de hel die ontgroening heet'

Tv-recensie Gidi Heesakkers

De pr-wind die Rambam meehad dankzij de veelbesproken ontgroeningsbeelden, kwam opeens van voren.

Rambam over 'de hel die ontgroening heet', zoals het onderwerp donderdag in de langverwachte aflevering werd geïntroduceerd, had de pr-wind mee. Naar aanleiding van de door het programma gemaakte verborgen camerabeelden kregen de afgelopen weken twee studentenverenigingen te maken met subsidieopschorting. En vervolgens met allerhande media die daar nieuws van maakten.

In NRC Handelsblad vertelde het Rotterdamse corps RCS/RVSV zaterdag zijn kant van het verhaal. Woensdag zat één Rambammer samen met twee 'undercoverfeuten' bij De Wereld Draait Door. En op de dag van uitzending ging het er uitgebreid over in deze krant: 'Wat is er te zien op de beelden van Rambam?'

Je hoefde ze al niet meer zelf te bekijken, die beelden van vooral geschreeuw, gezoem en gescheld. Bij de kennismakingstijd van het Utrechtse vrouwencorps UVSV werden astmamedicijnen afgepakt, moest iemand kotsen na een dwangvoedersessie en kreeg een meisje fluimen in haar gezicht. Niet die gebeurtenissen waren vastgelegd, maar gesprekken erover.

Vreemd wel dat twee van de vijf aspirant-leden die Rambam (BNN-VARA) naar Utrecht, Leiden, Rotterdam en Groningen stuurde na een dag al huiswaarts keerden. 'We hebben ze voorbereid, ik weet niet hoeveel voorgesprekken gehouden, en toch binnen een dag...' Nieuwe Rambam-presentator Gwen Pol: 'Dat laat dan toch wel zien hoe heftig zoiets op je over kan komen.'

De onmodieuze zwarte spybrillen van de nepnovieten konden maximaal 90 minuten filmen, misschien dat hun vroege aftocht daar ook iets mee te maken had? En uitgerekend de jongen zonder zo'n bril (twee van zulke opvallende brillen bij dezelfde Rotterdamse vereniging zou mogelijk te veel opvallen), kwam terug met het heftigste, moeilijkst te verifiëren verhaal.

Een medefeut zou in zijn gezicht zijn gemept en met zijn hoofd tegen een paal gevallen, waarna hij bewusteloos werd afgevoerd met de ambulance en later weer terugkeerde. 'Ik heb die jongen daarna gesproken', zei Jos, 'en hij liep met zó'n hoofdband.' Hij vertelde volgens Jos dat hij out was gegaan en niks meer wist van dat moment. Iemand van het corps had weer een andere lezing.

Bij DWDD vroeg Quote-hoofredacteur Sander Schimmelpenninck, zelf lid geweest van het corps in Rotterdam, zich af: waarom hadden ze die jongen niet voor camera gesproken? 'Gelukkig meldde Maxime Guinchard, want zo heet de TulbandFeut, zich met een verklaring bij Quote', zei Schimmelpenninck een dag later.

Volgens TulbandFeut had Rambam één persoon gemaakt van hem (in verband gewikkeld na het verwijderen van hechtingen uit een wond opgelopen vóór de introductietijd) en een andere jongen die naar het ziekenhuis was vervoerd omdat hij was flauwgevallen. Kom er maar in, De Telegraaf: 'NPO-show overdreef misstanden.' Een Rambam-redacteur tegen Quote: 'Onze undercoverfeut heeft het écht anders ervaren. Nu wordt er een welles-nietes-spelletje van gemaakt.'

Of hoe Rambam de pr-wind ineens van voren kreeg, en deze kijker nog maar één ding zeker wist: er zijn weleens betere Rambam-afleveringen geweest.

Meer over