Er zijn steeds meer digitale ziekten waarvan dokters de vaccins geheimhouden

Olaf Tempelman
Voorbeeld van een ransomware-aanval. Beeld epa
Voorbeeld van een ransomware-aanval.Beeld epa

Zijn recente pleidooi met dat brievenbustouwtje vond ik niet zo sterk, maar de metaforen uit de kinderboeken van Jan Terlouw zijn in het geheugen gegrift van bijna iedereen die na 1965 werd geboren.

Een verhaal waaraan ik al sinds mijn 10de met enige regelmaat terugdenk is 'De knobbelneuzen van Afzette-Rije' uit Koning van Katoren. De held van het boek, Stach, doet daarin het stadje Afzette-Rije aan, dat wordt geteisterd door muggen die neuzen doen opzwellen met vaak fatale gevolgen. Tegen die beestjes is een vaccin voorhanden, maar een besloten kaste van geneesheren, Tara's, zorgt ervoor dat het duur en ontoegankelijk blijft en het recept geheim. Stach beraamt zich op een list die Tara's dat geheim te ontfutselen.

Die Tarakaste deed al flink wat lezers denken aan de farmaceutische industrie, Afzette-Rije is net Afrika. Tegenwoordig heb je echter steeds meer ziekten die zich vooral digitaal manifesteren en waarvan computerdokters de vaccins onder de pet houden. Zo volmaakt als in de strijd van Melanie Rieback van Radically Open Security tegen inhalige cybersecuritybedrijven, zag ik de strijd van Stach tegen de Tara's niet eerder weerspiegeld. Cybersecuritybedrijven, zei Rieback tegen de Volkskrant, 'zijn als brandveiligheidsbedrijven die hun werk opzettelijk niet al te goed doen'. 'Ze willen de klanten niets leren, want dat zou ten koste gaan van hun bedrijfsvoering.'

Rieback is de Stach die inhalige cyberbeveiligers een hak zet door kennis over digitale inentingen openbaar te maken. Ze krijgt daarbij hulp van een aantal van 's werelds beste hackers. Sommigen lieten zich eerder goed betalen door beveiligingsfirma's, maar voelden hun geweten knagen. De Berlijnse hacker Stefan Grönke zegt het letterlijk zo: 'Het was als toekijken hoe mensen lijden en tegelijk je vaccin geheimhouden.'

Dat de digitale revolutie de wereld niet beter heeft gemaakt dan ze was, vermoedde ik al. Dat aloud kwaad zich zo natuurgetrouw laat digitaliseren, blijf ik verbluffend vinden. Gelukkig zijn er naast kwade ook goede hackers.

Lees ook:

Hoe een cyberaanval een gebrekkig beveiligd Rotterdams containerbedrijf platlegde
Op 27 juni komen de kranen van het containerbedrijf APM in de Rotterdamse haven tot stilstand. Het is getroffen door een cyberaanval vanuit Oekraïne en krijgt de rekening gepresenteerd voor een gebrekkige digitale beveiliging. (+)

Deze Wonder Woman van de computerbeveiligingswereld hackt zó je bedrijf
Met haar bedrijf Radically Open Security test Melanie Rieback de computersystemen van grote bedrijven. En legt het ene lek na het andere bloot. We onderschatten de gevaren schromelijk, waarschuwt ze. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden