Commentaar

Er zijn scherpe vragen te stellen over onze fiscale rotonde

Is de overheid bereid om echt voorop te lopen in het aanscherpen van internationale fiscale regelgeving?

Xander van Uffelen
null Beeld ANP Xtra
Beeld ANP Xtra

Hoewel de Panama Papers vooral een internationaal schandaal onthult over hoe de rijken der aarde het betalen van belasting ontwijken of soms zelfs ontduiken, grijpt de Tweede Kamer de affaire terecht aan om ook de Nederlandse discussie opnieuw op scherp te zetten. Met een mini-enquête wil een meerderheid van het parlement onderzoeken welke juridische constructies Nederland hanteert en wat er anders moet. Een paar scherpe vragen zijn er zeker te stellen.

Al vele jaren is bekend dat Nederland een fiscale rotonde heeft waar multinationals met slimme constructies de belastingen kunnen verlagen. Advocatenkantoren, trustkantoren en fiscale adviseurs hebben een hele industrie opgetuigd om de bedrijven te helpen. De Belastingdienst faciliteert de constructies door vooraf goedkeuring te verlenen.

De overheid heeft de fiscale rotonde jarenlang volmondig gesteund en met hand en tand verdedigd. Het huidige kabinet is het eerste dat mondjesmaat een iets andere toon is gaan aanslaan en openstaat voor aanpassingen aan het fiscale regime. Maar de reflex om de fiscale Nederlandse voordelen te verdedigen is nooit ver weg. Vraag voor de minienquêteurs: is de overheid bereid echt voorop te lopen in het aanscherpen van internationale regelgeving?

De Belastingdienst creëert de basis van de Nederlandse rotonde door vooraf via een zogeheten ruling bedrijven vooraf zekerheid te geven of een fiscale constructie acceptabel is. Alle bedrijven zoeken hier de randen van de wet op, maar zijn legaal bezig als fiscale goedkeuring is gegeven. Maar niet alle goedkeuring kan door de beugel, zo bleek uit een kritisch rapport van de Europese Commissie over de constructies van Starbucks. Vraag: hoe kan het parlement rulings controleren, en/of: wie controleert de fiscus?

Vooral met het schuiven van de kosten van royalty's en leningen worden internationale partijen in de watten gelegd. De bedragen zijn krankzinnig hoog en lopen ook synchroon met de omzetten in het desbetreffende jaar. De kosten van royalty's en leningen lijken dus losgezongen van hun echte waarde. Vraag: moet de lucratieve regeling voor royalty's en leningen niet op de helling?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden