Er zijn nu meer Polen dan Belgen in Nederland

Er wonen voor het eerst meer Polen in Nederland dan Antillianen. Sinds begin mei telt Nederland ruim 150 duizend inwoners van Poolse herkomst; ruim vijf keer meer dan het aantal in Nederland ingeschreven Polen aan het begin van deze eeuw.

Polen demonstreren op het Plein in Den Haag tegen het Polenmeldpunt van Geert Wilders. (Archiefbeeld) Beeld anp
Polen demonstreren op het Plein in Den Haag tegen het Polenmeldpunt van Geert Wilders. (Archiefbeeld)Beeld anp

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral nadat Polen in 2004 lid werd van de Europese Unie nam het aantal migranten sterk toe. Vanaf 2007, toen een zogenoemde tewerkstellingsvergunning ook niet meer nodig was, steeg het aantal nog harder.

Eerste generatie

Van de 150 duizend Polen behoren bijna 120 duizend tot de eerste generatie, wat betekent dat zij als immigrant naar Nederland kwamen, hoofdzakelijk om te werken. Eind vorig jaar bleek uit een ander onderzoek van het CBS dat in Nederland woonachtige Polen zelfs een hogere arbeidsdeelname hebben dan autochtone Nederlanders; 71 om 68 procent in de leeftijdscategorie 15 tot 74 jaar. Uit een eerder onderzoek werd al duidelijk dat in 2013 slechts 12 procent van de Polen voor hun hoofdinkomen afhankelijk is van een pensioen of uitkering. Daarmee was het de bevolkingsgroep die, samen met de Bulgaren, het minst leunde op het Nederlandse uitkeringsstelsel.

Hard werken

Buitenlandse arbeidskrachten zijn populair omdat ze hard werken, zegt hoogleraar sociologie Godfried Engbersen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Maar het voornaamste verschil is dat bijvoorbeeld Polen bereid zijn werk te doen waar Nederlanders hun neus voor ophalen, zoals in de bouw en de fabriek of seizoensarbeid in de groente- of bloemensector.

Er wordt ook zwart gewerkt door Poolse migranten, bijvoorbeeld bij klusbedrijven, zegt Engbersen. Hoe groot dat probleem is, laat zich lastig in kaart brengen - de wereld van malafide uitzendbureaus, ingewikkelde internationale constructies via de Europese Dienstenrichtlijn, schijnzelfstandigheid en ontduiking van cao's en minimumloon is schimmig.

De 150 duizend Polen waarover het CBS vandaag bericht, zijn dan ook enkel migranten die zich daadwerkelijk als inwoner in Nederland hebben ingeschreven. Engbersen schat dat die groep in werkelijkheid eerder de 175 duizend benadert. Ook volgens het CBS is er een grote groep Polen die jaarlijks als seizoenswerker naar Nederland komt van wie velen zich niet inschrijven.

Geen onbegrensde vraag

Engbersen verwacht dat de migratie vanuit Polen nog zal toenemen, maar dat de groei wel zal afvlakken. 'Er is in Nederland geen onbegrensde vraag naar arbeid voor Polen - er liggen niet zomaar 10 duizend banen in de land- en tuinbouw te wachten op arbeiders. Bovendien trekt de economie in Polen zelf flink aan waardoor er nieuwe banen bijkomen en de lonen stijgen.'

De grootste migrantengroep in Nederland van Europese komaf zijn de 360 duizend Duitsers. De Polen komen op plek twee, nog voor de Belgen. De grootste migrantengroepen hebben echter een herkomst van buiten Europa, respectievelijk een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Indonesische afkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden