Er zijn nog altijd veel meer integere mensen dan kwaadwillende, zelfs onder regisseurs en hulpverleners

null Beeld
Beeld

Minister van Buitenlandse Zaken a.i. Sigrid Kaag - mooie hoofddoek - vreest dat de tot dusver naar buiten gekomen affaires rond hulporganisaties en seksueel misbruik nog maar het 'topje van de ijsberg' zijn. We hebben dus nog een hoop morele verontwaardiging voor de boeg - waarmee ik niet wil suggereren dat die onterecht is. Kaag wil dat organisaties die mede worden gefinancierd door de overheid seksueel misbruik aanpakken en voorkomen, anders zijn ze hun subsidie kwijt. Ook wil ze meldpunten in crisisgebieden.

Melden, voorkomen, aanpakken: het lijkt me een werkbaar plan voor een middelgrote gemeente met een #MeToo-probleem. Wellicht is het voor de echte crisisgebieden in deze wereld wat aan de ambtelijke kant. Maar Kaag moet íéts zeggen.

Het begon met de seksfeestjes op Haïti met minderjarige prostituées in Oxfamshirt na de aardbeving van 2011. Voor wie afgelopen week De Wereld Draait Door heeft gemist, herhaal ik nog maar eens dat Oxfam Novib-ambassadeur Dolf Jansen daarbij níét aanwezig was. Jansen vond de gebeurtenissen weerzinwekkend maar wenste, ondanks aandringen van Matthijs van Nieuwkerk, zijn ambassadeurschap niet op te geven. Volgens Jansen verricht Oxfam namelijk ook heel veel goed werk en blijft hij zich er daarom voor inzetten.

Na de affaire-Oxfam bleek er bij Plan International sprake te zijn geweest van seksueel misbruik van kinderen en bij het Rode Kruis ook al van seksfeesten voor de medewerkers. Artsen zonder Grenzen noteerde in 2017 24 gevallen van seksueel misbruik of wangedrag. Daarbij waren geen inwoners van getroffen gebieden betrokken, maar andere artsen zonder grenzen of medewerkers. Vooralsnog, want president Moise van Haïti verklaarde afgelopen week dat behalve Oxfam ook andere organisaties zich schuldig hadden gemaakt aan misbruik en hij noemde daarbij AzG. Hoe dan ook, onder hulpverleners vind je dus ook individuen die lijken op bepaalde filmproducenten, toneeldocenten, sporttrainers, militairen, boeddhistische zenleraren en op Kevin Spacey - op übergeile vertegenwoordigers van alle bekende beroepsgroepen.

Wie zich erover verbaast dat zich ook onder de mensenredders seksuele roofdieren bevinden, zou je naïef mogen noemen - maar het is nu eenmaal verleidelijk onvoorwaardelijk te geloven in de goedheid en opofferingsgezindheid van personen die ten behoeve van hun getroffen medemens bereid zijn af te dalen naar de hel. Je wilt niet dat daar ook klootzakken tussen zitten, goed en kwaad zijn al ingewikkeld genoeg.

Eigenlijk zou je je linkerhand niet moeten laten weten wat je rechter doet: een aantal van de hierboven genoemde organisaties ontvangt van mij regelmatig een geldbedrag. Artsen zonder Grenzen bijvoorbeeld. Ik bewonder het werk dat die organisatie verricht enorm, ik bewonder de grenzeloze moed van de doktoren en medewerkers die onder de meest bizarre en levensgevaarlijke omstandigheden doorgaan met hun werk.

Helden, zonder voorbehoud.

Het zijn gemakkelijke tijden om flink te wieden in de lidmaatschappen en vaste afschrijvingen. In Trouw vertelde Oxfam Novib-directeur Farah Karimi gisteren dat ze bij die organisatie de eerste week nadat de pleuris was uitgebroken nog de opzeggingen hadden geteld - 1.700 - maar dat ze er daarna mee waren gestopt.

Met je morele verontwaardiging leg je gemakkelijk je schuldgevoel het zwijgen op; moet je dan kinderverkrachters en seksfeestgangers blijven subsidiëren? Welbeschouwd maakt die honderd euro je misschien wel medeplichtig, zo'n seksparty is ook niet gratis.

Het is walgelijk, dat u mij niet verkeerd begrijpt - het zijn nu eenmaal tijden waarin sommige mensen je graag verkeerd wíllen begrijpen. Het is schandelijk en het moet worden gemeld, voorkomen en aangepakt.

Maar er zijn nog altijd veel meer integere mensen dan kwaadwillende, zelfs onder filmregisseurs, turntrainers, acteurs en katholieke priesters. En ook onder hulpverleners. Die laatsten zijn afhankelijk van u en van mij. Het is absurd wanneer een Syrisch kind dat is getroffen door een granaatscherf sterft vanwege onze verontwaardiging over een seksfeest op Haïti.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden