‘Er zijn lessen geleerd van Katrina’

Bijna een miljoen mensen zijn de afgelopen dagen op de vlucht geslagen voor de bosbranden in het zuidelijke deel van Californië, de grootste evacuatie in de geschiedenis van de Amerikaanse staat....

Van onze correspondent Diederik van Hoogstraten

De onberekenbare wind nam gisteren af in kracht, zodat de brandweer voor het eerst flink terrein kon winnen op de tientallen branden tussen Los Angeles en San Diego. Bijna 2.000 vierkante kilometer is platgebrand, terwijl meer dan 1.500 huizen in vlammen zijn opgegaan. Gisteren vochten nog 7.000 brandweerlieden uit diverse staten tegen het vuur.

President Bush betitelde de branden eerder deze week als noodtoestand. Gisteren ging hij een stap verder door Zuid-Californië als ‘groot rampgebied’ aan te merken. Dankzij die betiteling kan de federale hulp snel en effectief op gang komen en blijven. Bush bezoekt de staat vandaag.

In de Amerikaanse media werd gewezen op het verschil tussen de trage overheidsreactie op de orkaan Katrina in New Orleans in 2005, en de effectieve reactie in Californië. Vooral de daadkracht van gouverneur Schwarzenegger en de betrokken burgemeesters is opgevallen. Maar ook de federale overheid is aanmerkelijk actiever dan in 2005. ‘Er zijn lessen geleerd van Katrina’, zei gisteren de woordvoerster van het Witte Huis.

Bij rampen in de VS worden doorgaans de reservisten van de Nationale Garde ingezet. De suggestie in sommige media dat de Garde ontoereikend kon reageren omdat er 3.000 Californische soldaten in Irak dienen, werd door luitenant-generaal Steven Blum van de Garde tegengesproken. ‘We zijn zeer, zeer voorzichtig geweest geen capaciteiten weg te nemen bij de staat Californië’ vanwege het jaarlijkse gevaar van bosbranden, zei Blum. Zeker 1.500 gardisten zijn ingezet; nog 17 duizend mensen zouden inzetbaar zijn.

De vrijwillige evacuatie van zeker 900 duizend bewoners – Californië kan mensen bij wet niet dwingen hun huis te verlaten – is soepel verlopen. Schwarzenegger kreeg hier complimenten voor in de lokale media. Ook het nieuwe waarschuwingssysteem in de westelijke staat is positief ontvangen.

Evacués konden zich melden in sportstadions, zoals het Quallcomm Stadium in San Diego. Voor de 8.000 geëvacueerden was daar meer dan voldoende voedsel, gekoelde ruimte, alsmede yoga- en therapiesessies. ‘Het is bijna beschamend, vergeleken met wat we hoorden over Katrina’, zei een gevluchte man op CNN. ‘Het is hier fenomenaal.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden