Er zijn grenzen aan hetgeen we God in de schoenen kunnen schuiven

In het twistgesprek tussen Jan Tromp en Antoine Bodar ‘Waarom grepen de paters naar de jongens’ (Forum, 6 maart) stond een bekende denkfout waaraan beide twistenden zich bezondigden....

Niet het celibaat of het kloosterleven zijn de oorzaak van pedoseksuele of homoseksuele neigingen. Mannen die homoseksueel of pedoseksueel zijn, zullen zich meer dan anderen aangetrokken voelen tot het kloosterleven tussen andere mannen en de omgang met kinderen.

Als je als man niets met vrouwen hebt, maar wel met andere mannen of jongetjes, dan is de keuze voor dit leven en de opvoeding van jongetjes toch stukken voor de hand liggender dan wanneer je op vrouwen valt.

Dit is wat mij betreft één van de weinige dingen die we God niet in de schoenen kunnen schuiven.

Nico van Rooijen, Haarlem bioloog

Geld
Gelukkig komt het toch nog goed. Naar aanleiding van een berichtje over de forse schadeclaims (Binnenland, 3 maart) die de letseladvocaten verwachten in te kunnen dienen na het jarenlange misbruik door priesters, kreeg ik de behoefte te reageren.

Gelukkig kunnen de advocaten weer aan het werk. Ik gun iedereen werk – dus ook de advocaten. Maar dat er weer over de ruggen van vele slachtoffers geld verdiend moet worden aan het leed van een ander, is niet te behappen. En dat er zo kort na het openbarsten van deze puist al mensen zijn die het beroepshalve in hun hoofd halen om over geld te praten, vind ik absurd. Natuurlijk moet de kerk gestraft worden. En hard. Maar dat hadden ze toen moeten doen. In de tijd dat het gebeurd is. Toen er nog geen letseladvocaten aasden op misstanden en het geld wat daaraan te verdienen valt. Waar was de steun toen het leed nog niet verjaard was? Waar was de sterke arm van de wet toen het leed nog niet verzacht, vergeten of vergaan was?

Ephraim de Rooij, Tolbert

Heksenjacht
Het christendom heeft veel betekend. Men moet daar dankbaar voor zijn en ons terughoudend laten zijn met ons oordeel over wat er allemaal misging. Ik ben op 13-jarige leeftijd betast door een prefect. Mij hindert het niet. Die ophef daarover vind ik onsmakelijk. Je bent er zelf ook nog. Ook als jongetje ben je niet zonder meer overgeleverd aan toevalligheden. Je kunt best adequaat weerstand bieden na aanvankelijk even stuurloos te zijn geweest – zonder dat dat nare gevolgen hoeft te hebben.

Van intens gelovige ben ik a-religieus geworden, maar ik voel geen rancune en heb geen behoefte aan een heksenjacht. Het waren ook maar mensen.

A. van Oorschot, Breda

Bidsom
Wat een superieure tikfout in ‘Aegon schikt’. De rk-kerk, het misbruik, de claims. Het gaat dus niet om het bisdom, maar om de bidsom.

Alger Algra, Nij Beets

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden