Er zijn 1,6 miljoen minder Duitsers dan gedacht

Het aantal inwoners van Duitsland is lager dan statistici tot nu toe aannamen. Dat is gebleken bij de volkstelling van 2 jaar geleden waarvan de cijfers vrijdag zijn gepresenteerd. Daaruit blijkt dat er toen 80,2 miljoen mensen in Duitsland woonden. Dat zijn er 1,6 miljoen minder dan het Duitse bureau voor de statistiek tot nu toe schatte.

Oktoberfest in München. Beeld ANP
Oktoberfest in München.Beeld ANP

De inwoners van het vroegere West-Duitsland waren in 1987 voor het laatst geteld. In de communistische DDR, die Oost-Berlijn en het oosten van het huidige Duitsland besloeg, was dat in 1981 het geval. De twee landen zijn sinds 3 oktober 1990 één staat.

7,7 procent van de 80,2 miljoen inwoners is een buitenlander. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd. Tegenover ruim 41 miljoen vrouwen staan iets meer dan 39 miljoen mannen.

In 2021 wordt een nieuwe volkstelling gehouden. In tegenstelling tot de klassieke volkstelling, waarbij alle inwoners van een land worden benaderd, is in 2011 slechts een derde van de bevolking ondervraagd. Dat gebeurde persoonlijk of schriftelijk. Er is ook gebruikgemaakt van gegevens van de gemeentelijke bevolkingsadministraties, het register van het arbeidsbureau en andere bronnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden