Opinie

'Er wordt vanouds gesnotterd in Echt Scheiden. Maar verbieden? Welnee'

Echt scheiden, dus scheiden op televisie. Is het wat? Hooguit gewiekste en soms aangewakkerde hulp-tv, schrijft columnist Jean-Pierre Geelen.

De immer warme Natasja Froger Beeld null
De immer warme Natasja Froger

Frénk vond de eerste aflevering, waarin vorige week twee kinderen van 2 en 4 voor de camera te horen kregen dat papa niet meer thuis bleef, kindermisbruik. Daar had hij gelijk in, al is het zeer de vraag welke schade ze door de camera zouden oplopen in hun latere leven. Evengoed zou de rechter er verzachtende omstandigheden in kunnen zien wanneer zoonlief over twintig jaar met een hakbijl voor de deur van zijn horkerige vader heeft gestaan. Maar dat de bewuste scène voor de camera driemaal was overgedaan, maakt de zaak er voor RTL niet frisser op.

Woensdag ging het tweede deel gewoon door. Daar moesten we bij zijn; gezellig afschuw twitterend.

De kinderen van Astrid en Maarten waren aanzienlijk ouder dan die van vorige week. Maarten jr was 19, Robbert 15. Wilsbekwaam genoeg om 'nee' te zeggen, ook al zullen paps en mams gretig hebben toegehapt toen RTL een scheidingscoach in de aanbieding had.

Het tableau de la troupe: na meer dan twintig jaar huwelijk was Astrid 'zich gaan verdiepen in de spirituele wereld'. Maarten vond dat 'onzin'. Ze groeiden uit elkaar; Astrid wilde weg.

Tranen
In een leeg bioscoopzaaltje keken Maarten, Astrid en Natasja Froger naar een filmpje over de mooie tijd die er ook was geweest. Ieder zat meters uit elkaar. Tranen kregen de vrije loop.

Wat in harmonie had moeten gaan, ontaardde in grilligheid. Na de scheiding zou Maarten het huis niet meer kunnen betalen. Astrid had aan haar uitkering van 800 euro bruto niet genoeg. Nu moest Maarten ook nog alimentatie dokken. Hij zei: 'Ik voel me als een Jan Lul behandeld'. Hij ging er slecht uitzien. Astrid was 'pisnijdig': 'Als de kinderen niet thuis zijn, krijgt hij straks nog even een aria, op z'n Hollands.'

Er werd als vanouds gesnotterd en omhelsd, de immer warme Natas zei dingen als: 'Jullie zitten in een hele emotionele rollercoaster', en: 'Heftig!'.

Eenzame Kerst
Er volgden verbitterde gevechten, een eenzame Kerst, en een huilende Robbert bij het betreden van zijn nieuwe kamer in de flat van Astrid. Tot haar zoon: 'Ja, het is wel een beetje kleiner. Dat had ik toch gezegd?'

Intussen bezocht Natas de achtergebleven Maarten in een half leeg huis. 'Laten we even gaan zitten.' De stoelen waren weg.

Maanden na de handtekening blikte ieder terug. Maarten 'straalde weer een beetje'. Astrid was blij, ondanks rotte momenten. De kinderen vonden het meevallen, al met al. Natas keek in de camera en zei: 'Maarten en Astrid beseffen heel goed dat ze voor altijd de ouders zijn van hun prachtige zoons. Gelukkig maar. Tot volgende week.'

Verbieden? Welnee. Ranzig? Hooguit gewiekste en soms aangewakkerde hulp-tv. Tranentrekkerij, maar evengoed informatief voor de tallozen die de lust voelen tot scheiden. Voor wie er reclame in zag, volgde even later een Shock Doc. Titel: Gruwelijk verminkt door mijn ex, over een vrouw met zuur in haar gezicht. Over misbruik gesproken.

Jean-Pierre Geelen is tv-recensent van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden