Er wordt soms wat al te makkelijk gesuggereerd dat het gewoon een kwestie is van de kraan dicht draaien

Fors omlaag met de gaswinning? De roep zwelt aan, maar simpel is het niet.

Een medewerker van de NAM controleert de buizen installatie met het natte warme gas op het gasveld Loppersum. Beeld ANP

Het jaar is nog jong, maar De Nederlandse Aardolie Maatschappij zal zeker niet de prijs krijgen voor het meest empathische bedrijf van 2018. Net nu ook tot ver buiten de regio pas echt lijkt door te dringen hoe groot de mentale nood van veel Groningers is, kwamen de ingenieurs donderdag met een technisch weerwoord: geen paniek, ook de beving van eerder deze maand viel binnen het verwachtingspatroon en laten we daarom nu geen drieste besluiten nemen over de gaswinning.

De Groningers die woedend reageerden, kunnen in één opzicht gerust zijn: de NAM gaat er niet over. Het besluit over verdere afbouw van de winning zal dit voorjaar door het kabinet en de Tweede Kamer moeten worden genomen. De regio kan haar energie beter op Den Haag richten, daar valt meer te halen.

Om te beginnen met de schade,want hoewel het nog weinig concreet werd zit daar toch de winst van deze week. Minister Wiebes heeft zichzelf inmiddels de verplichting opgelegd om 'binnen enkele weken' het schadeprotocol gereed te hebben.

Als het gaat om de gaswinning kan Groningen zelfs wat houvast vinden in de NAM-brief van donderdag. Hoewel eerder nog werd getwist over het effect van snelle afbouw op de Groningse bodem, zet directeur Gerald Schotman nu handzaam uiteen wat volgens hem nodig is om het aantal (zware) aardbevingen te beperken. Halvering van de winning halveert ook het risico. Na helemaal stoppen met pompen resteert een risico van slechts 2 procent per jaar. Nu zelfs de NAM dat onderschrijft, zal de roep om snelle afbouw verder aanzwellen.

Daarbij moet wel gezegd dat binnen en buiten de Kamer soms wat al te makkelijk wordt gesuggereerd dat het nu gewoon een kwestie is van de kraan dicht draaien. Dat is niet het geval. Geld speelt geen rol, blijft premier Rutte herhalen, maar de leveringszekerheid wel: er zijn contracten met de buurlanden die niet zomaar verbroken kunnen worden en natuurlijk miljoenen Nederlandse huizen die zonder het Groningse gas niet zomaar verwarmd kunnen worden. Er zijn enorme investeringen nodig om over te schakelen op alternatieven - investeringen die ook veel particulieren zullen raken. Dat hoeft geen reden te zijn om het niet te doen, maar verantwoordelijke politici en bestuurders dienen het er in de komende, beslissende maanden wel eerlijk bij te vertellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.