Er wordt maar niet gedanst in de studio's van Heerlen

Ze snakken naar zweet, de twee hypermoderne balletstudio's in de Heerlense schouwburg van Parkstad Limburg Theaters. Sinds de opheffing van Euregio Dans Forum in december 2000 staan ze leeg, op een incidentele gelegenheidsrepetitie na....

Of er ooit nog een nieuw dansgezelschap in Heerlen komt, hangt onder meer af van het advies van een speciale commissie die gisteren door de Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg is voorgedragen.

Daarin zitten onder anderen Hans Focking (oud-zakelijk leider van Introdans), Jan van Opstal (oprichter van de voormalige Danscompagnie Limburg en docent aan de Maastrichtse Toneelacademie) en Eddy Guldof, programmeur te Tongeren. De commissie moet voor de zomer advies uitbrengen over de mogelijkheden van een landelijke dansvoorziening in Limburg.

Geld is niet het probleem: de provincie reserveert jaarlijks 140 duizend euro en de gemeente Heerlen is bereid dit bedrag te verdubbelen. De vraag is of hiervan bestaande dans moet worden 'ingekocht' (zoals dit voorjaar met het Arnhemse Introdans), of dat een professioneel choreograaf naar het zuiden moet worden gelokt.

Van de veertig Nederlandse dansgezelschappen bevindt zich slechts één 'beneden de rivieren': het Tilburgse RAZ van Hans Tuerlings. Het groots opgezette Euregio Dans Forum is drie jaar geleden roemloos ten onder gegaan. Deze drielanden-samenwerking onder leiding van Jochen Ulrich moest zowel de operaproducties in Luik ondersteunen, als de musicals in Aken, als de markt van Nederlandse schouwburgen van moderne choreografieën voorzien. Maar die zagen niets in Ulrich.

Ook kent Limburg geen professionele dansvakopleiding, buiten de vooropleidingen in Maastricht en Venlo. Hierdoor is er weinig draagvlak voor een danswerkplaats zoals het Maastrichtse LOS onder leiding van Janny Donker.

Bas Schoonderwoerd, directeur van Parkstad Limburg Theaters ziet in zijn studio's liever een vaste choreograaf dan een 'artist-in-residence'. Hij hoopt vooralniet dat de commissie de hele discussie van een paar jaar geleden gaat overdoen. 'Als morgen hier een goede choreograaf op de stoep staat, hebben we binnen een paar maanden een gezelschap.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden