Opinie

'Er wordt ad hoc geschrapt in zorgvergoedingen zonder zicht op de sociale effecten'

De afschaffing van de eigen bijdrage voor mensen met zware psychische problemen maskeert dat binnenkort veel meer diagnoses niet meer worden vergoed, schrijft klinisch psycholoog Henk Kik. 'Waar het bij alle hulpvragen hoort te gaan over verlichting van lijden, gaat het uitsluitend nog om de economische opbrengst van medisch handelen.

OPINIE - Henk Kik
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid in juni tijdens het debat in de Tweede Kamer over het verhogen van het eigen risico in de zorg. Beeld ANP
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid in juni tijdens het debat in de Tweede Kamer over het verhogen van het eigen risico in de zorg.Beeld ANP

Gisteren werd bekend dat de eigen bijdrage voor behandeling complexe GGZ-problematiek wordt geschrapt. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester heeft hier een belangrijk rol in gespeeld. Mooi dat een maatregel die de discriminatie van geestelijke gezondheidszorg ten opzichte van somatische zorg illustreert verdwijnt. Waar het echter in het geheel niet meer over gaat is dat minister Schippers heeft besloten dat per januari 2013 de behandeling van een scala aan stoornissen niet meer declarabel is.

Schrappen
Minister Schippers laat zich adviseren door het CvZ en de NZa en is tot de conclusie gekomen dat vanaf januari 2013 behandeling van de volgende stoornissen niet meer vergoed wordt: psychische factoren die een somatische aandoening beïnvloeden, beweegstoornissen door geneesmiddelen, relatieproblemen, problemen in verband met misbruik of verwaarlozing, antisociaal gedrag, rouwreactie, studie- en beroepsproblemen, identiteits- en acculturatieproblemen, levensfaseproblemen.

Als psychotherapeut behandel ik veel echtparen. Iedere relatietherapie bestaat uit het verhelderen en veranderen van ieders individuele intra-psychische dynamiek die relationeel wordt afgereageerd. Dit proces geldt voor beide partners en relatietherapie verandert de omgang met elkaar structureel. Zo'n aanpak van relatieproblemen is een ambacht en kun je niet overlaten aan de goedwillende buurvrouw. Een afnemende vraag naar relatietherapie zal ongetwijfeld leiden tot een toename van huiselijk geweld, meer echtscheidingen en een grotere druk op de jeugdzorg. Dit laatste gebeurt als kinderen klachten ontwikkelen die individueel geïnterpreteerd worden terwijl zij resulteren uit angst over de relatie van pappa en mamma.

Depressie
Ongetwijfeld zal het niet meer psychotherapeutisch behandelen van "aanpassingsstoornissen" leiden tot toename in prevalentie van angst en depressie.

Het veranderingsproces binnen het vergoedingen stelsel sinds 23-03-2010, de datum waarop 'psychoanalyse' werd geschrapt uit het vergoedingenpakket, wordt gekenmerkt door ad hoc schrappen van verrichtingen en te vergoeden diagnoses zonder wetenschappelijk verantwoordde basis en zonder rekening te houden met bio-psycho-sociale effecten op lange termijn. Patiënten worden niet langer tegemoet getreden vanuit een bio-psycho-sociaal model, maar nagenoeg uitsluitend vanuit een biologisch medisch model. Waar het bij alle hulpvragen hoort te gaan over verlichting van lijden, gaat het uitsluitend nog om utiliteitsdenken en de economische opbrengst van medisch handelen.

Rond minister Schippers is het gerucht verspreid dat zij voornemens is om in 2015 de behandeling van alle angst- en stemmingsstoornissen te schrappen uit het basispakket. Zij stuurde deze zomer een lijst met diagnoses naar het Centraal Planbureau om te berekenen hoe hierop bezuinigd zou kunnen worden. De GGZ houdt haar hart vast.

Henk Kik is klinisch psycholoog en psychotherapeut.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden