reportage

'Er was geen eten en drinken, alleen de lucht van de lijken'

Luisita Alvarez was in Tacloban, de verwoeste provinciehoofdstad van het Filipijnse eiland Leyte, toen tyfoon Haiyan daar aan land ging. De orkaan blies het dak van haar huis. En toen waren daar ineens de verwoestende, metershoge vloedgolven. Een reportage van Volkskrant-correspondent Michel Maas vanaf de Filipijnen.

Michel Maas
Tyfoon-slachtoffers op het vliegveld van Tacloban Beeld ANP
Tyfoon-slachtoffers op het vliegveld van TaclobanBeeld ANP

Familieleden omhelzen elkaar op de luchthaven van het Filipijnse eiland Cebu. Ze maken zich op om een veerboot te nemen naar de overkant van het water: naar het zwaar getroffen eiland Leyte. Dat ligt nog zes uur varen hiervandaan, maar de orkaanramp die de Filipijnen zo hard heeft getroffen voelt hier in Cebu toch een stuk dichterbij dan in het verre Manilla. De verhalen over de ramp zijn hier niet meer uit de derde hand. Ze worden verteld door de overlevenden zelf.

Luisita Alvarez zit met een groep familieleden in de vertrekhal. Ze eten maaltijden uit plastic bakjes: 'Gekregen', glundert Luisita, 'net als deze kleren. Ook gekregen.'

Luisita was in Tacloban, de grotendeels verwoeste provinciehoofdstad van het eiland Leyte, toen de tyfoon kwam. Die blies eerst het dak van haar huis, zegt ze, en toen kwam het water. 'De zee kwam vijf meter omhoog. Ons huis had drie verdiepingen, maar wij moesten ons aan de dakspanten vasthouden, terwijl de slangen om onze voeten zwommen. De zee kwam zo hoog: wij konden de bungalows niet meer zien. Toen het water was weggetrokken was alles weg. De hele stad.'

Rijen slachtoffers op het vliegveld van Tacloban Beeld ANP
Rijen slachtoffers op het vliegveld van TaclobanBeeld ANP
Beeld van het vliegveld van Tacloban Beeld ANP
Beeld van het vliegveld van TaclobanBeeld ANP

Geen eten, geen drinken, geen stroom
Haar schoonmoeder en schoonzus kwamen om in de vloedgolf. 'Wij konden ze niet helpen, wij konden ze niet balsemen en wij konden ze niet begraven. We hebben ze neergelegd in de kerk. Zij begonnen al te ...' Ze wijst met haar vingers naar haar neus. De voorbije dagen waren een hel. Er was geen eten, geen drinken, geen stroom. Alleen de lucht van de lijken.

Drie dagen hielden ze het vol. Toen zijn ze vertrokken. Je was je leven niet meer zeker in Tacloban. Mensen begonnen winkels te plunderen, en later ook huizen. Toen begonnen de berovingen, die worden toegeschreven aan ontsnapte gevangenen. Bewakers zetten de poorten van de gevangenis van Tacloban open omdat ze bang waren dat de gevangenen anders zouden verdrinken. De criminelen terroriseren nu de omgeving.

Luisita: 'Het was niet meer veilig. Als je eten had, trokken ze dat uit je handen, en als je het niet wilde geven staken zij je met een mes. De politie deed niets, kon niets doen. De mensen hadden honger.' Tacloban had na de ramp nog maar twintig politiemannen. De rest was óf dood, óf druk met het redden van de eigen familie.

Vandaag in de Volkskrant vier pagina's over Tyfoon Haiyan: 'Er is geen wet. Iedereen doet wat hij wil'

Militairen in Tacloban Beeld ANP
Militairen in TaclobanBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden