Er vand'Or

Frank Franken houdt het voor gezien bij Banque de Suez. De bestuurder, die het afgelopen jaar zwaar onder vuur kwam te liggen vanwege zijn betrokkenheid bij de omgevallen verzekeraar Vie d'Or, stapt op omdat hij het niet eens is met een reorganisatie die moedermaatschappij Indosuez wil doorvoeren....

Van onze verslaggever

Geert-Jan Bogaerts

AMSTERDAM

'De heer Franken is nu op een leeftijd waarop het nog mogelijk is een totaal andere richting in te slaan', meent de woordvoerster.

Franken is 45.

Wordt hij kunstenaar? Loodgieter? Gaat hij een reis om de wereld maken?

Niets van dat al. 'Hij wordt directeur bij een investeringsmaatschappij in het zuiden des lands', zegt Suez. Volgens de woordvoerster heeft Frankens vertrek 'absoluut niets te maken met Vie d'Or'.

Indosuez, de Franse moeder van Banque de Suez, wil alle activiteiten van de bank, wereldwijd, voortaan in divisiestructuren gieten. Alle divisies rapporteren rechtstreeks aan het hoofdkantoor in Parijs, waardoor de landenorganisaties aan belang zullen inboeten.

Niet bekend

Prachtige timing ook, van Suez wel te verstaan. Het is niet ondenkbaar dat Franken zich de komende maanden enkele malen voor de rechter moet verantwoorden voor zijn bewind als commissaris bij Vie d'Or. Er loopt in ieder geval een procedure van oud-directeur Bert Lieuwma van Vie d'Or. Die vindt dat hij door de aandeelhouders van Vie d'Or, waaronder Banque de Suez, is misleid toen hij aangezocht werd om Vie d'Or uit het moeras te trekken.

Lieuwma wil van de rechtbank in Utrecht horen of de aandeelhouders tegenover hem volledig open kaart hebben gespeeld. Als de rechter Lieuwma gelijk geeft, is dat een basis voor een schadeclaim, meent Lieuwma's advocaat. Daarnaast zijn ook de polishouders van Vie d'Or nog niet met Franken klaar. De woordvoerster van Suez zegt dat 'we al lang weten dat Franken niet tot degenen behoort die aangeslagen gaat worden'.

Maar zij is wat voorbarig. Want de Stichting Vie d'Or, die de belangen van de polishouders behartigt, laat weten 'nog geen enkele uitlating te hebben gedaan over de manier waarop wij individuele functionarissen gaan aanpakken.' Dus de woordvoerster zit fout? 'Het lijkt er wel op', zegt de Stichting.

Franken was commissaris bij Vie d'Or tot begin 1993. Hij liet die functie toen vallen om 'belangenverstrengeling te vermijden'. Banque de Suez was namelijk niet alleen aandeelhouder, maar ook huisbankier van Vie d'Or. En de diensten van Suez hielden niet op bij een simpel kredietje of een beleggingsadvies.

Vie d'Or was namelijk de grootste aandeelhouder in het Suez Growth Fund, een beleggingsfonds van Suez. Bovendien had Suez samen met Frans Maes, oprichter en grootaandeelhouder van Vie d'Or, een trustmaatschappij op Curaçao. Deze trustmaatschappij, Leeward geheten, beheerde fondsen voor Vie d'Or, tussenpersonen en zakenrelaties van Frans Maes. Maes schoof zijn eigen mensen naar voren als directeur van deze joint venture met Suez. De constructie was zo ongewoon dat hij bij vele bankiers op de lachspieren heeft gewerkt, zo valt uit het circuit te vernemen.

Toen Vie d'Or eenmaal omviel, eind 1993, kwam Suez al gauw met een persbericht waarin de bank verklaarde onaangenaam verrast te zijn door de ontwikkelingen rondom Vie d'Or. Die uitlating lijkt wel erg hypocriet. Franken had als commissaris natuurlijk alle mogelijkheden om Maes te controleren. Bovendien hadden ook de krediet- en effectenafdelingen van Suez, huisbankier immers, volop gelegenheid om regelmatig in de boeken van Vie d'Or te kijken.

Op waarschuwingen uit die hoek reageerde Franken echter nauwelijks. 'Laat dat maar aan mij over, ik regel dat wel met Maes', placht Franken te zeggen.

Franken en Maes zijn kennelijk goede maatjes. Benieuwd of Maes ook deelneemt in die investeringsmaatschappij in het zuiden des lands.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.