Er ligt zo een nieuw belastingverdrag tussen Nederland en Spanje

Ik breng als pensionado de meeste tijd door in Spanje en ben in Nederland ingeschreven op het adres van mijn zoon. Wat gebeurt er als ik in Spanje een huis koop?

Reinout van der Heijden en hoofdredacteur van de Geldgids
Droomt u van een huis in Spanje? Let wel op wat voor financiële gevolgen dat kan hebben binnenkort. Beeld epa
Droomt u van een huis in Spanje? Let wel op wat voor financiële gevolgen dat kan hebben binnenkort.Beeld epa

U heeft geld beschikbaar om in Spanje een huis te kopen. Nu betaalt u vermogensheffing in Nederland over uw spaargeld. Koopt u een huis in het buitenland en blijft u belasting betalen in Nederland, dan kan u zich eindelijk ontdoen van de Nederlandse heffing. Op grond van de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting gaat u in Spanje belasting betalen over de woning.

Dat is het geval bij de meeste landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft. Spanje heft minder belasting over een woning dan de vermogensheffing in Nederland, maar lokale belastingen komen er ook nog bij. Bovendien heft zowel Spanje als Frankrijk belasting over de verkoopwinst van een tweede woning.

Tot enkele jaren terug werden huiseigenaren in Spanje en Frankrijk zwaarder belast als ze niet-ingezetenen waren. Dat is door het Europese Hof tot discriminatie bestempeld en daarmee ongedaan gemaakt.

U moet belasting betalen in het land waar u woont. Dat zou in uw geval nu al Spanje kunnen zijn, omdat daar het centrum van uw levensbelangen ligt. U bent af en toe in Nederland, maar om specifieke redenen. U heeft geen eigen woonruimte in Nederland. Zodra u een woning in Spanje koopt, wordt het helemaal duidelijk dat u eigenlijk in Spanje resideert. Dat heeft consequenties, niet alleen fiscaal maar ook voor de zorgverzekering en de erfenis.

Spanje is al vijf jaar aan het onderhandelen met Nederland over een nieuw belastingverdrag. Nu worden de pensioenuitkeringen van Nederlandse inwoners nog belast in Spanje, maar Nederland doet al jaren verwoede pogingen om deze voormalige landgenoten hier te belasten. Logisch, want Nederland heeft destijds de belastingaftrek ervoor verleend. Met Duitsland heeft Nederland sinds 2016 al zo'n verdrag, zeer tot verdriet van de geëmigreerde landgenoten. Zij betaalden minder belastingen in Duitsland. Datzelfde geldt - nu nog - voor pensionado's in Spanje.

Het is onzeker hoe dit afloopt. Er kan ineens een nieuw belastingverdrag liggen, vaak wel met een overgangsregeling van enkele jaren. Toch kan zo'n verdrag alles overhoopgooien. Wie in Spanje inkomstenbelasting betaalt, heeft daarbij voordeel van de erfbelasting. Blijft dat ook zo? En vindt de pensionado Spanje dan nog zo interessant? Zo is de gezondheidszorg in Nederland vaak beter.

Met Frankrijk, België en de Verenigde Staten wordt ook al gesproken over nieuwe belastingverdragen. Gepensioneerden kunnen voor informatie terecht op de website van de Vereniging Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland (vbngb.eu). Wie gaat emigreren, heeft soms behoefte aan gespecialiseerd advies, bijvoorbeeld van fiscale juristen. Zij willen ervoor betaald worden, dus hun websites melden vooral verouderde en halve informatie.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden