'Er komt nog veel slecht nieuws aan'

Het lot van de Amsterdamse effectenbeurs werd vrijdag bepaald door cijfers uit de Verenigde Staten. Het tegevallende gecorrigeerde groeicijfer van het eerste kwartaal drukte de stemming....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De hoop was het hele voorjaar gevestigd op de 'tweede helft van het jaar', waarin de Amerikaanse economie zou herstellen. 'Nou, we zijn nog maar een maand verwijderd van de tweede helft van dit jaar', merkt een handelaar op. In de VS liet Greenspan weten dat de Amerikaanse economie nog lang niet uit de problemen is en dat mogelijk meer renteverlagingen nodig zijn.

De AEX-index kon zelfs van deze nauwelijks verkapte rente-aankondiging niet profiteren. De AEX sloot vrijdag met een verlies van 7,06 punten op 589,64. Dat is ruim 1 procent lager dan een dag eerder. De daling van de Amsterdamse beurs was in lijn met andere beurzen in Europa.

Toch overheerste vrijdag de irritatie over het bestuur van Euronext dat de beurs openhield op Hemelvaartsdag. 'Echt absoluut schandalig. Er was donderdag een gigantisch gebrek aan omzet, bijna 80 procent minder dan normaal. Daardoor kregen we hele rare koersen', zei een geïrriteerde handelaar tegen het ANP.

'Het is mij echt niet te doen om een vrije dag meer of minder, maar de belegger is hierbij niet gebaat', voegt hij toe. 'Dit geintje kost de financiële instellingen bovendien miljoenen. Plotseling moeten de beurzen in Europa, en dus ook alle financiële instellingen, open blijven. Terwijl iedereen een extra lang weekeinde viert en er niks gebeurt. Dan krijg je deze rare koersen.'

Bij het sluiten van de beurs stonden maar vijf van de 25 fondsen in de AEX-index in de plus. Koninklijke Olie was vrijdag de nummer vijf van de AEX. Slechts met 0,01 procent winst wist de zwaargewicht zich nog net op de beurs staande te houden en eindigde op 70,66 euro. Een dag eerder kwam het positieve nieuws naar buiten dat een olieveld voor de kust van Nigeria veel groter blijkt te zijn dan verwacht.

De overige vier die overeind bleven, waren van boven naar beneden KPNQwest, TPG, Numico en Getronics. Deze fondsen behaalden bescheiden winsten. Het datacommunicatiebedrijf van KPN ging met 18 eurocent naar 14,95, het postbedrijf steeg 15 eurocent tot 25,80, het voedingsconcern sloot 14 eurocent hoger op 46,48, en de automatiseerder kwam met 1 eurocent winst op 6,08. Grootste verliezer was UPC. Het verlieslijdende kabelbedrijf sloot 8,71 procent lager op 6,36 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden