Lezersbrieven

Er komt een nieuwe elite

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 27 december.

Donald Trump schudt de Azalea Trail Maids de hand om ze te bedanken voor hun steun.Beeld afp

Brief van de dag - Er komt een nieuwe elite

Net als in de jaren zestig van de vorige eeuw, is er nu grote veranderingsgezindheid en ontevredenheid over de heersende elite. Het grote verschil met die tijd, betoogt Erik Jurgens in deze krant, is dat zich toen nieuwe elites aandienden en nu niet. Erik Jurgens vindt dat de elite zich moet vernieuwen.

De elite, zij die feitelijke macht uitoefenen op basis van maatschappelijke positie, zal zich alleen vernieuwen door intern conflict en crisis ten aanzien van de houdbaarheid van het eigen gelijk. Zolang als het eigen gelijk en dus ook het wantrouwen jegens diegenen die dat gelijk betwisten heer en meester blijft, zal de macht der elite geleidelijk tanen en uiteindelijk worden overgenomen door een nieuwe elite die de geest der tijd beter verstaat.

Dat die nieuwe elite zich, volgens Jurgens, nu niet aandient getuigt van blindheid en van hoogmoed als ware zijn generatie de laatste. De nieuwe elite zal misschien meer bestaan uit adepten van Trump dan van Clinton, meer van Mars dan van Venus komen.

Ook dan gaat iedere dag de zon op. Een troostrijke gedachte voor het nieuwe jaar

Lukas van der Drift, Zeist

Robinson-waardig

Van haar voetstuk gevallen, toen ze zich aansloot bij de mannen van Denk. Langzaam richt ze zich weer op. Op een manier, die Robinson-waardig is. Kerstmis is iets minder zwartgallig. Het nieuwe jaar iets minder angstaanjagend. Go Sylvana!

Wim Eggens, Barendrecht

Afsplitsers

Sylvana Simons richt een nieuwe partij op, alweer eentje erbij. Om in het Nederlandse politieke landschap iets te bereiken moet je samenwerken en compromissen sluiten.

Ik heb sterk de indruk dat dit eigenschappen zijn die al die afsplitsers en oprichters nu juist ontbreekt. Zij hebben voornamelijk een heel groot ego. Dat wordt lastig.

Hein ten Rouwelaar, Roggel

Artikel 1

Wie de Armeense genocide geen genocide noemt, de boerka in Nederland verdedigt en vervolgens een partij genaamd Artikel 1 begint moet nog iets uit leggen.

Thanneke v.d. Wiel, Culemborg

Zorgvuldige overweging

Sanne Groenemeijer (Novo Nordisk Nederland) schrijft over 'de zeer zorgvuldig geïnformeerde overweging van de arts bij het voorschrijven van geneesmiddelen'. Bravo! En wat mij betreft het liefst zonder ruggespraak. Jammer dat vervolgens de zorgverzekeraar en/of de apotheker vaak op eigen houtje een 'vervangend' middel verstrekt.

P.W.H. Breedveld, Den Haag

Prettig gevoel

Eindelijk weer een prettig gevoel bij het openslaan van de Volkskrant: Sylvana komt weer tot zichzelf en een dominee ziet het ook weer voor zich met Kerst op de preekstoel. En dan ook nog de VN-resolutie m.b.t. de nederzettingen in Israël.

Wat een goed begin van de feestdagen en laten we nu met elkaar afspreken dat we ook stoppen met het uitschreeuwen van alle ellende naar elkaar en over elkaar. Dus geen getwitter en geen aandacht voor Wilders.

Een positieve draai maken: elkaar helpen, openstaan voor elkaar en opbouwend aan de slag! Stem in maart af op politieke partijen, die echt democratisch en eerlijk verdelen, milieubewust aan de slag gaan.

Daar hebben wij en vooral onze kinderen en kleinkinderen wat aan!

Jan Elbrecht, Zwolle

Verzuiling 2027

Mijn moeder vertelt het verhaal nog vaak. Zestien, dansles, hoe ze, trots en bang, met haar eerste vriendje thuiskwam. De deur werd zo voor zijn neus dichtgesmeten, een protestant kwam er niet in.

Dat ik 10 jaar geleden als katholiek in de kerk kon trouwen met een protestantse, dat was voor haar een overwinning op die tijd. Mijn dochter is nu vier. Over 10 jaar staat zij wellicht met Abdul of Ahmet voor de deur. Ik betrap me helaas op vergelijkbare gevoelens als mijn grootouders. Maar ik ga wel de deur opendoen.

Gijs Hagen, Soest

Identiteit

Dank voor het verhaal van de ombudsvrouw in de kersteditie van de krant. Na de nieuwe identiteit van de krant tot mij te hebben genomen, was ik onaangenaam verrast. Deze identiteit zie ik bij wijze van spreken ook terug in ons plaatselijke sufferdje de Rijswijker. Ik wil echter een krant die nog steeds opkomt voor een menswaardiger samenleving, en daarbij hoort inderdaad een andere houding dan de krant nu vaak denkt te moeten aannemen. Uw laatste alinea is mij uit het hart gegrepen, en geeft hoop voor de toekomst.

Rene Wijne

Objectief imago

Een opvallende tendens in de Volkskrant: nu de verkiezingen naderen, buitelen columnisten, (Wagendorp en Grunberg voorop) redacteuren en andere gutmenschen hijgend over elkaar heen om ons te waarschuwen voor het Grote electorale populistische gevaar dat ons te wachten staat. Manifesteren zich hier de eerste druppels elitair angstzweet, die verbeten van zich af dienen te worden geschreven?

Een vruchteloze onderneming: de potentiële populistische-partij-stemmer leest immers geen Volkskrant (en ook geen Piketty) maar deze paniekerige trend veroorzaakt wel een negatief neveneffect m.b.t. het objectieve imago van de Volkskrant.

Loek de Git, Castricum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden