Er komen helemaal geen 3.000 extra agenten

DEN HAAG - Het kabinet-Rutte beloofde bij haar start drieduizend extra agenten om de veiligheid op straat te verbeteren. Dat is wel heel makkelijk gerekend.

Van onze verslaggeefster Kim van Keken
null Beeld anp
Beeld anp

Op dit moment telt Nederland 49.500 politieagenten. En voor de duidelijkheid: dat blijven 49.500 dienders. Ook ná deze kabinetsperiode. Terwijl toch letterlijk in het regeerakkoord staat: 'Het kabinet breidt de operationele sterkte van de politie uit met drieduizend agenten.'

Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wordt wel degelijk geïnvesteerd in het aantal mannen en vrouwen bij de politie. Tot in 2015 wordt immers 470 miljoen euro geïnvesteerd in de totale politieketen. Daar gaat alleen wel zo'n 200 miljoen vanaf aan bezuinigingen die het vorige kabinet inboekte. Maar dat bedrag meetellen, noemt de nieuwe minister 'geen zuivere basis'.

Creatief boekhouden
Attje Kuiken van de PvdA vindt het echter 'creatief boekhouden'. Tofik Dibi (GroenLinks) spreekt van 'loze beloften'. Magda Berndsen van D66: 'Feitelijk komt er geen formatieplaats bij.' Opstelten kan het alleen maar ontkennen. 'Het is allemaal heel ingewikkeld, maar uiteindelijk begrijp ik het nu heel goed.'

Waar het op neerkomt: toen de minister een paar weken geleden aantrad, was er een budget voor 46.500 politieagenten. De extra agenten die er zijn, komen uit het eigen vermogen van de korpsen. De minister wil structureel drieduizend agenten erbij, dat is dan 'extra'. Maar er komen dus geen 52.500 agenten, zoals het vorige kabinet wilde.

Zoals het er nu voorstaat? 'Er wordt in elk geval geen diender ontslagen.'

En dan is er nog de dierenpolitie, ofwel de 'animal cops'.
Vijfhonderd dierenagenten zijn er ook nog beloofd door het kabinet. Die vallen onder de drieduizend 'extra' agenten. Het komt erop neer dat straks 49 duizend agenten bij de nationale politie horen, én vijfhonderd animal cops.

'Die vijfhonderd agenten zijn 100 procent beschikbaar voor de aanpak en bestrijding van dierenmishandeling', zegt Opstelten. 'Het zijn dus volwassen agenten, al moet de opleiding nog vorm krijgen op de Politieacademie.' Die dierenagenten mogen trouwens ook ingrijpen bij bijvoorbeeld geweld tegen een echtgenote, als ze dat tegenkomen in hun werk.

Grote bedenkingen
De oppositie heeft grote bedenkingen. Van Raak (SP): 'Overlast in de buurten wordt toch niet veroorzaakt door huismussen?' Kunnen die animal cops, aldus Kuiken (PvdA), niet worden ingezet in de wijk?
'We krijgen geen drieduizend agenten extra', concludeert André Rouvoet (ChristenUnie). 'Maar wel vijfhonderd man die van kledingontwerper Frans Molenaar een petje krijgen met de tekst: animal cop.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden