Er kan meer gerecycled worden dan u denkt

Milieubewuste consumenten zien hun oude tuinmeubels en tapijten met tegenzin verdwijnen bij het grofvuil. Kunnen die niet gerecycled worden? Jawel, sinds kort kan dat.

Jonathan Witteman
Verzamelcontainer van kleding voor het goede doel. Beeld ANP
Verzamelcontainer van kleding voor het goede doel.Beeld ANP

Gewapend met 207 kortingsbonnen van Blokker stapte een als Robin Hood uitgedoste zestiger in juni de Blokker binnen in het Wijnegem Shopping Center nabij Antwerpen. Met zijn plastic tas vol bonnetjes eiste Norbert Verswijver, alias 'de Bonnenman', voor 1 miljoen euro aan gratis tuinmeubelen binnen drie maanden te leveren. Verswijver bedoelde zijn actie als protest tegen 'bedrieglijke' kortingen en andere slinkse verkooptrucs van winkels. De tuinmeubels zou hij schenken aan het goede doel.

Verswijver wacht nog altijd op zijn 1miljoen euro aan tuinmeubels. Ondertussen zetten in Nederland tuin- en balkonbezitters elk jaar voor ettelijke miljoenen euro's aan tuinstoelen, -tafels en terrasloungesets bij het grofvuil. En dat is doodzonde. Dat vonden ook afvalbedrijf Van Gansewinkel en de webwinkel tuinmeubelen.nl.

De twee bedrijven hebben de handen ineen geslagen om afgedankt tuinmeubilair te recyclen, bijvoorbeeld tot dakbedekking of tuinstoelen voor op popfestivals. Wie voortaan bijvoorbeeld een antracietgrijze, in vlechtdraad uitgevoerde loungeset met extra brede armleggers bestelt bij Tuinmeubelen.nl kan zijn oude tuinstoelen thuis laten ophalen door de bezorgers. Bij het afleveren van de nieuwe aankopen gaan de oude meteen retour.

'Wij willen als nieuw bedrijf graag zorgen voor een nieuwe manier van handeldrijven. Het ophalen van oud tuinmeubilair om het te laten recyclen vinden we een extra service richting onze klanten', zegt Take Amsing van tuinmeubelen.nl.

Recyclen

Van Gansewinkel (credo: 'Afval bestaat niet') en tuinmeubelen.nl denken met hun samenwerking jaarlijks 150 duizend kilo tuinmeubilair te kunnen redden. 'Afgedankt tuinmeubilair wordt vooralsnog veelal ingeleverd op milieustraten of opgehaald aan huis, waarna het eindigt bij het grofvuil', zeggen de twee bedrijven. De tuinmeubelen moeten vervolgens alsnog uit de afvalberg worden gevist, omdat het kunststof problemen geeft bij het scheiden en hergebruiken van het andere afval. Het metaal uit de tuinmeubelen reïncarneert tot nieuw metaal, terwijl de harde plastics een tweede leven kunnen krijgen als bijvoorbeeld bitumen voor op daken.

Maar tuinmeubelen zijn natuurlijk lang niet de enige spullen waar lastig op een duurzame manier vanaf te komen is. Denk bijvoorbeeld aan matrassen of vloertapijten. Die moet je naar de milieustraat brengen, of laten ophalen door de grofvuil-ophaaldienst.

Een hoogpolig tapijt kan in tegenstelling tot tuinmeubelen niet worden opgehaald op het moment dat je een nieuw exemplaar krijgt bezorgd. 'Perzische tapijten zijn dan weer van wol, dan weer van kunstvezels, wat ze moeilijker recyclebaar maakt', zegt Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal. Een uitzondering geldt voor het bedrijfsleven: ondernemingen kunnen hun kantoortapijten laten ophalen door Interface. Van de oude tapijttegels maakt de fabrikant vervolgens weer nieuwe.

Wie een nieuw matras koopt, kan bij veel leveranciers gedaan krijgen dat ze de oude weer retour nemen. Een andere optie is de grofvuil ophaaldienst of de milieustraat. Voor hotels, ziekenhuizen of winkels is er nog een derde optie: Retour Matras. Dit Lelystadse bedrijf zamelt grote hoeveelheden matrassen in. Het schuim uit de matrassen, gemaakt van latex of polyether, wordt in balen van rond de 300 kilo geperst. Het latex schuim wordt gerecycled tot bijvoorbeeld opvulmateriaal voor de meubelindustrie of judomatten, terwijl polyether een tweede leven krijgt in ondertapijten en isolatieplaten.

Textiel, glas en VHS-banden

Maar het grootste probleem, zegt Dalm, is dat mensen denken dat ze allerlei soorten textiel niet in de kledingbak mogen gooien. 'Je produceert per persoon jaarlijks elf kilo textielafval. Daarvan wordt gemiddeld maar vier kilo gescheiden ingezameld, de andere zeven kilo komt terecht bij het restafval. Dat is jammer, want er kan veel meer in de kledingbak dan mensen denken.'

Niet alleen broeken, truien, jassen, galajurken en slobkousen mogen in de kledingbak, maar ook schoenen, gordijnen, vitrage, beddengoed, riemen, tassen, stropdassen, tafellakens en washandjes. Hetzelfde geldt voor hoeden, petten, handschoenen, knuffels en poetsdoeken. Al het textiel wordt tot vezels uiteen geplukt, ongeacht of mensen er hun broek mee omhoog hebben gehouden of het zonlicht hebben geweerd, legt Dalm uit. Dat wil niet zeggen dat al het textiel in de kledingbak mag. Niet in de kledingbak mogen bijvoorbeeld vloerbedekkingen, matrassen, kussens en dekbedden.

Hetzelfde probleem als bij textiel doet zich voor bij glas, zegt Dalm. 'Heel veel mensen denken: als het potje vies is dan moet ik het eerst omspoelen voordat ik het in de glascontainer mag gooien. Ook denken mensen dat je de deksel niet in de glasbak mag doen, maar dat mag allemaal wel. De metalen deksel wordt er gewoon weer uitgevist.' Ramen en spiegels moeten daarentegen worden ingeleverd in de milieustraat.

Op de website recyclemanager.nl kun je precies nagaan hoe je spullen het beste kunt weggooien. Opmerkelijk genoeg is de videoband de nummer een in de top tien van meest gezochte producten. Veel mensen gooien klaarblijkelijk hun oude VHSbanden weg. Die mogen overigens gewoon in de vuilnisbak. Dat geldt niet voor lege batterijen, een ander veel opgezocht product op recyclemanager.nl. Batterijen horen in de milieustraat, of in de inleverbakken van winkels en supermarkten.

Vragen over milieuvriendelijk gedrag of tips voor deze rubriek?

Mail naar groen@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden