Er is veel voor te zeggen om het schoolzwemmen opnieuw verplicht te stellen

Er is veel voor te zeggen schoolzwemmen opnieuw in het lesprogramma van de basisschool op te nemen.

Hans Wansink
De badmeester helpt een jongen zijn zwembril om te doen in het Hofbad in Den Haag Beeld anp
De badmeester helpt een jongen zijn zwembril om te doen in het Hofbad in Den HaagBeeld anp

Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak van het Syrische meisje Salam, dat in 2015 in Rhenen is verdronken tijdens het schoolzwemmen. Het negenjarige meisje, dat geen Nederlands sprak en niet kon zwemmen, werd door een badgast levenloos op de bodem van het diepe bad aangetroffen.

De begeleiders wisten niet allemaal dat Salam niet in het diepe mocht en hadden niet door dat zij aan hun aandacht ontsnapt was. Het Openbaar Ministerie acht de betrokken badmeesters en leerkrachten schuldig aan haar dood.

De tragedie is voor sommige basischolen aanleiding om te stoppen met schoolzwemmen. Als de docenten en de badmeesters veroordeeld worden, zullen meer scholen in de verleiding komen met de zwemlessen te stoppen.

In 1991 deden nog 9 van de 10 basisscholen aan schoolzwemmen, nu is dat nog maar 1 op de 3. Naast de kwestie van de verantwoordelijkheid voor de leerlingen, speelt ook het kostenaspect een rol. Soms springt de gemeente bij, in andere gevallen komen de kosten voor rekening van de school.

Tot 1985 was het schoolzwemmen een verplicht onderdeel van het lesprogramma van de basisschool. Die verplichting is afgeschaft, met als belangrijkste argument dat de meeste ouders hun kinderen zelf laten leren zwemmen. Zij beschouwen dat terecht als onmisbaar onderdeel van de opvoeding.

Maar niet alle ouders zijn ervan overtuigd dat zij verantwoordelijk zijn voor het leren zwemmen van hun kinderen. Dat geldt met name voor ouders met een migratie-achtergrond. Sommigen vinden het niet nodig, anderen gaan ervan uit dat de verantwoordelijk bij de school ligt. Het gevolg is dat de betrokken kinderen tussen wal en schip vallen.

Er is veel voor te zeggen om het schoolzwemmen opnieuw verplicht te stellen. De meest kwetsbare groep leerlingen krijgt dan de mogelijkheid om de in Nederland onontbeerlijke kunst van het zwemmen machtig te worden. Ook voor kinderen die hun diploma al hebben gehaald, is zwemmen een gezonde en plezierige vorm van lichaamsbeweging.

De les van Salam moet dan wel geleerd worden: er mag geen enkele twijfel bestaan over de verantwoordelijkheid van leerkrachten en badmeesters voor de veiligheid van de kinderen in het zwembad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden