‘Er is te veel kritiek op China, alsof er helemaal niets deugt’

‘Ik word wel eens moe van al die kritiek uit het Westen. Het is zo eenzijdig negatief, alsof er in ons land helemaal niets deugt’, zegt een Chinese journaliste die in Europa heeft gereisd....

De protesten in Europa rond de Olympische fakkel stuiten in China op onbegrip. ‘Het is niet goed, maar het interesseert me verder niet zo. China is sterker dan vroeger, dus we hoeven ons er niets van aan te trekken. De Olympische Spelen in Peking worden toch een succes’, zegt een man in Shanghai.

Chinezen kijken vol verbazing en met toenemende verontwaardiging naar de verstoringen van de fakkeltocht, zoals de afgelopen dagen in Londen en Parijs. De staatsmedia maken er weliswaar slechts mondjesmaat melding van, maar het publiek weet heel goed dat Tibetaanse activisten druk bezig zijn de feestvreugde over de aankomende Olympische Spelen te vergallen.

Geen sympathie
Gewone Chinezen hebben geen enkele sympathie voor de Tibetaanse zaak. Debet daaraan zijn de onlusten in Tibet en aangrenzende Tibetaanse regio’s in centraal China, waarbij Tibetaanse opstandelingen jacht maakten op Han-Chinezen en Chinese winkels en regeringsgebouwen aanvielen en in brand staken. De Chinese media zijn de afgelopen weken een eenstemmige aanval begonnen op alles en iedereen die sympathie heeft voor ‘de Dalai Lama en zijn kliek’.

De propagandacampagne voedt het nationale gevoel, een gevoel dat er in China al op de lagere school wordt in gelepeld. Het is een prettig effect voor de regering in Peking, die nationalisme als vervanger nodig heeft voor de versleten communistische ideologie van vroeger. Hoe meer kritiek er komt van buiten – of het nu om Tibet gaat, de mensenrechten of andere problemen waarmee het land worstelt – hoe meer Peking de neiging vertoont zich in te graven.

Relativering
Een enkele Chinese commentator probeerde de zaken de afgelopen dagen een beetje te relativeren: Chang Ping, adjunct-hoofdredacteur van de Southern Metropolis Daily, een grote krant in de stad Guangzhou, nabij Hongkong. Ping’s krant is een van de weinige grote staatsmedia die een reputatie heeft iets verder te kijken dat de officiële propagandalijn.

Ping schreef vorige week dat de anti-westerse campagne die op het Chinese internet gaande is – en die de autoriteiten steunen – kortzichtig en verkeerd gericht is. Want, betoogt hij, misschien maken sommige westerse media ergerlijke fouten in hun berichtgeving over de onlusten in Tibet (fouten waartegen diverse Chinese internetsites de laatste tijd fulmineren), maar het zou beter zijn als we in China zelf eerst eens kijken naar het gebrek aan vrije nieuwsgaring door de censuur van Peking.

Scheldkanonnades
Deze kanttekeningen kwamen hem op scheldkanonnades te staan van het kaliber ‘je bent een verrader en je krant is een bijlage van CNN’. Maar een andere Chinese commentator nam het op voor Ping. ‘Dit type hysterische reacties kan alleen maar de indruk wekken dat de sfeer van de Culturele Revolutie weer terug is, het tijdperk dat mensen elkaar de loef probeerden af te steken om nog rechter in de leer te zijn dan Voorzitter Mao’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden