Er is meer tussen Appeltern en de zuidzijde van Saturnus

Badschuim voor de hond, gevelde heren onder het oog van de koning, Marcel van den Bergh ziet en fotografeert alles.

Olaf Tempelman
null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Mensen kunnen het zo vreemd of buitenaards niet waarnemen of er zijn wetenschapjournalisten die ons verzekeren dat er niets aan de hand is. Zij wijzen ons dan op de plekken waar die rare verschijnselen worden waargenomen: niet zelden zijn dat geïsoleerde en dun bevolkte streken met boeren en boerinnen met aanleg voor het waarnemen van buitenaardse signalen - plekken als Noord-Dakota of Tennant Creek in het noorden van Australië.

Zo vaak lieten Ufo's daar al graancirkels achter dat sceptici spreken van 'interplanetaire luchthavens'. Vorig jaar nog had de Australische opzichter Ray Aylett de lachers op zijn hand toen hij in het graan van Tennant Creek dermate complexe geografische vormen ontwaarde dat hij elke menselijke bemoeienis uitgesloten achtte. De lachers opperden meteen dat Aylett was gefopt door een wallaby. Deze medium-kleine kangoeroe heeft de neiging aan opiumplanten te knabbelen. Is zo'n wallaby eenmaal gedrogeerd, dan gaat hij door de velden dolen, en passant verbluffende cirkelvormige patronen achterlatend. Je moet er maar in geloven.

Crossen

Ray Aylett wist wel beter: stonende kangoeroes beschikken niet over de landingsgestellen van ufo's die zelfs klaprozen in het graan ongemoeid laten. Voor het geval wetenschapsjournalisten oog in oog met de verbluffende cirkelvormige patronen op deze parkeerplaats in Appeltern wederom een beroep doen op de wallaby: die is nog nooit in deze contreien gesignaleerd. In het Land van Maas en Waal zitten de kangoeroes niet aan de opium en zijn de mensen bepaald niet zonderling. U oppert dat deze foto door een kind met een passer is bewerkt? Dat zou de eer van de fotograaf te na zijn. U denkt dat een 18-jarige jongen die net zijn rijbewijs had gehaald op dit parkeerterreintje ging crossen met zijn vierdehands Golf Gti, met alle gevolgen voor het asfalt?

Gaat u zelf maar eens crossen: zulke mooie cirkels laat u niet achter op het wegdek. Ray Aylett uit Tennant Creek zou zeggen: zonder buitenaardse bemoeienis kom je er niet. Daarbij: áls dit stukje Nederlands asfalt werd uitverkoren voor interplanetaire doeleinden, dan was dat niet zonder reden. Vóór de buitenaardse krachten zich ermee gingen bemoeien, was deze parkeerplaats net zo'n vicieuze cirkel als het leven zelf. Wie de witte pijlen hier volgt, die blijft er eindeloos rondjes rijden. Volg liever die zwarte cirkels: diegenen die ze aanbrachten, die wilden ons vertellen dat er meer is tussen Appeltern en de zuidzijde van Saturnus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden