Er is meer behoefte aan gezond verstand dan aan tweeduizend rechercheurs

Bert Wagendorp

Volgens het rapport Noodkreet Recherche - Waar blijft onze versterking? vertoont Nederland steeds meer kenmerken van een 'narcostaat'. Een narcostaat is een land 'waar grootschalige productie van en/of handel in narcotica plaatsvindt', ook wel een 'narcocratie' genoemd, deel van de 'Narcolandia', de narcoticaproducerende landen waar veel 'narcodollars' worden verdiend, een praktijk die door 'narcoticarechercheurs' en hun 'narcoticachefs' wordt bestreden. Dit alles volgens Van Dale, altijd een nuchter baken in verwarrende tijden.

'Narco-euro's' heeft het woordenboek nog niet gehaald, maar dat zal niet lang meer duren. Want als we het rapport mogen geloven gaan er miljoenen narco-euro's van de onderwereld naar de bovenwereld, waar ze worden geïnvesteerd in vastgoed, maar ook in de middenstand - let op de groei van het aantal kapperszaken in uw woon- of verblijfplaats - en bonafide beursgenoteerde bedrijven.

Niks nieuws. We weten het van de Kennedy's, rijk geworden met de dranksmokkel tijdens de 'drooglegging': niet alleen het geld wil van onderen naar boven, ook de bezitters ervan keren zich na een tijdje af van het milieu waarin ze hun kapitaal hebben verdiend en streven naar maatschappelijke acceptatie. Don Michael Corleone zag in The Godfather zijn zoontje al president van de VS worden.

Het is misschien niet altijd waar wat de Franse schrijver Honoré de Balzac schreef ('Achter elk groot fortuin gaat een misdaad schuil'), maar heel vaak wel. En met grote fortuinen kun je macht en aanzien kopen.

Hoe dan ook, volgens de Nederlandse Politiebond zijn er veel te weinig rechercheurs om de narcomaffia te bestrijden. Vandaar (en vanwege de binnenkort te openen CAO-onderhandelingen) de inzet van het woord 'narcostaat'. Daarbij denken we vooralsnog aan landen als Mexico en Colombia en de Netflix-serie Narcos, maar we naderen ook in Nederland de letterlijke betekenis - we zijn wereldwijd nummer 1 in de productie van synthetische drugs en ook in de wietteelt staan we ons mannetje. Behalve produceren handelen we ook fanatiek in narcotica, volgens de Tilburgse hoogleraar Pieter Tops een uitvloeisel van onze oude handelsgeest en nationale motto: handel is handel.

Tweeduizend rechercheurs moeten erbij, zegt de NPB. De politie doet zijn best, op de vacaturesite zag ik onder #Crimediggers een oproep om jezelf te komen bewijzen in de 'opsporingsexperience'. Nu blijven vier van de vijf zaken wegens tekort aan mankracht liggen, heeft maar 1 op de 9 criminele groepen last van politiebemoeienis en wordt de helft van de buitenlandse bijstandsverzoeken afgewezen. Waarom moet Ellie Lust zonodig op patrouille in gevaarlijke buitenlanden, terwijl we zitten te springen om crimefighters? Wat doet Fred Teeven nog op die bus?

Doordat de recherche zoveel boeven laat lopen worden de capaciteitsproblemen bij het OM en de rechtbanken gelukkig wel minder - elk nadeel heb zijn voordeel.

Ook met tweeduizend rechercheurs erbij los je het probleem niet op overigens. Het probleem is en blijft - tot we er een eind aan maken - de wereldwijde en totaal krankzinnige War on Drugs. Die houdt de prijzen hoog en zorgt ervoor dat drugshandel zo lucratief is; daardoor kunnen criminelen de fortuinen verzamelen waarmee ze de samenleving corrumperen. Die stupide oorlog veroorzaakt het tekort aan #crimediggers in de opsporingsexperience.

Er is meer behoefte aan gezond verstand dan aan tweeduizend rechercheurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden