Er is een mooier plan voor Almere

De groeiplannen van de gemeente Almere zijn een belangrijke stap in de ambitie van het kabinet om Almere te laten groeien naar een stad met 350 duizend inwoners....

Een van de ideeën is om het IJmeer te benutten voor een deel van deze woningbouw. Een gedachte die bij velen vragen oproept. Weinig gebieden in Nederland vertegenwoordigen zo’n scala aan bijzondere waarden als het IJmeer en het Markermeer. Wandelaars, watersporters, vissers maar ook vele diersoorten genieten van dit gebied. Tegelijkertijd kampt het IJmeer met een achteruitgang van de ecologische kwaliteit, omdat IJmeer en Markermeer dichtslibben tot een levenloos water.

Het IJmeer en het Markermeer moet een forse ecologische oppepper krijgen, zodat het ook voor de toekomst ecologisch bestendig is. Dit betekent dat éérst dient te worden geïnvesteerd in natuurontwikkeling om de slibproblematiek te keren en pas als dit ecologische winst oplevert kan gekeken worden naar meer gebruiksmogelijkheden van het IJmeer en Markermeer. Hierover bestaat brede consensus bij natuurbeschermers en ook de topman van Bouwend Nederland Elco Brinkman ondertsteunt dit streven. Ook de recreatieve mogelijkheden van het IJmeer verdienen een flinke impuls.

Ecologie, recreatie en unieke woonmilieus kunnen zeker in één plan samengaan. Diverse groene organisaties hebben hun ideeën daarover neergelegd in de gebiedsvisie Nationaal Park IJmeer en Markermeer.

Almere heeft genoeg ruimte om de verlangde 60 duizend woningen op het land te kunnen bouwen. Er is zelfs voldoende ruimte om het water naar binnen te halen. In Almere Pampus kan zo een nieuw water-woongebied ontstaan. Door een nieuwe veilige dijk te bouwen en de huidige dijk op een aantal plaatsen door te breken. Het ‘nieuwe land’ kan dan weer teruggegeven worden aan het IJmeer met verbluffend resultaat. Almeerders kunnen wonen in drijvende woningen of op eilanden en vanuit hun huis zo het IJmeer bereiken. Een consortium van bouwers (DN-urbland, woningcorporatie Ymere, Bouwfonds, Ballast Nedam) zijn ook gecharmeerd van deze vorm van binnendijkse woningbouw. Economie, mens en natuur zullen daar wel bij varen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden