#HetDuel

'Er is een heksenjacht ontstaan op bloggers, door dezelfde vijf fotografen'

Fotografen moeten ook eten, reageert schrijver Kluun op Charlotte Meindersma, maar met hun claims voor reeds geplaatste foto's op weblogs gaan zij te ver. 'Ik ontving een mail van een 15-jarige blogger die een claim van duizenden euro's kreeg.'

OPINIE - Kluun
Schrijver Kluun. Beeld anp
Schrijver Kluun.Beeld anp

Beste Charlotte,

Een weblog schrijf je omdat je daar lol in hebt. Een blogger verdient geen cent met zijn blog, ook schrijvers niet. Sterker nog: Komt een vrouw bij de dokter was jarenlang te downloaden op kluun.nl. In zijn geheel. Gratis. Met de tip om te doneren aan het KWF.

De laatste jaren is er een heksenjacht ontstaan op weblogs. Ik ontving tientallen mails van bloggers die claims tot duizenden euro's hadden gekregen. Een 15-jarige weblogger. Een blog met dertig bezoekers per dag. En wat bleek: alle claims kwamen van dezelfde vier, vijf fotografen.

Ik heb alle foto's op mijn weblog vanaf 2003 laten verwijderen. Charlotte, deel jij wel eens foto's, filmpjes en teksten op je Facebookpagina? Niet doen. Volgens de auteurswet uit 1912 kan de maker ervan je morgen een claim sturen.

Gelukkig is er een uitzondering: een foto (met bronvermelding) bij een artikel plaatsen, omdat juist die foto duidelijk maakt wat je bedoelt in dat artikel, dat mag wel. Dat heet citaatrecht.

Maar fotografen moeten ook eten. Ik betaal graag en goed voor foto's in mijn boeken en voor Nightwriters. iTunes en Spotify bewijzen dat mensen graag bereid zijn een redelijke prijs voor online-producten te betalen. Fotografencollectief Hollandse Hoogte heeft daarom samen met het ANP eerlijkefoto.nl opgericht. Daar kun je als blogger voor 3,50 euro foto's kopen.

Hollandse Hoogte is twee jaar geleden begonnen, in 2011. Daar zit hem de crux. De drie claims - van 510, 994 en 910 euro - die ik kreeg, gingen om foto's die ik voor die tijd op mijn blog had geplaatst. Dezelfde fotografen die ik in tientallen mails van bloggers tegenkwam. Dezelfde advocaat: Kitty van Boven. Deze vijf fotografen en advocaat hebben er hun businessmodel van gemaakt. Praten? Niet mogelijk. Schikken? Ja. Op één voorwaarde: als ik er niet over zou publiceren.

Kluun is schrijver en oprichter van Nightwriters. Twitter @kluun

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden