'Er is de komende vier jaar nog genoeg te wensen over'

Ireen Wüst sloot in Heerenveen met de wereldtitel allround haar succesvolste schaatsseizoen af. Er blijven voor de 27-jarige nog genoeg uitdagingen over om tot de volgende Winterspelen in 2018 door te gaan.

HEERENVEEN - Alles winnen in één schaatsseizoen, dat heet met een groot woord de Grand Slam. Ireen Wüst werd deze winter Europees, olympisch en wereldkampioen. Het kan niet beter, was de analyse die zondag na de regelmatige overwinning van Wüst bij de WK allround werd gemaakt.

'Het was mijn beste seizoen ooit', maakte de wereldkampioene er zelf van. Of het niet een geëigend moment was om na vijf wereldtitels en liefst vier olympische gouden plakken een punt te zetten achter het slopende bestaan van profschaatser? Mooier wordt het toch niet, was de vaststelling van de verslaggever.

'Nee', was het ferme antwoord van Wüst die op 1 april 28 wordt. Van een voortijdig afscheid kan geen sprake zijn, ook niet als zij, naar verwachting, in een kleinere, minder professionele en slechter betalende ploeg dan het nu stoppende TVM verder zal moeten. 'Ik doe dit alles uit mijn passie voor het schaatsen en niet voor het geld.'

Een tweede poging, misschien zou stoppen een optie zijn als het op weg naar de Winterspelen van Pyeongchang (2018) allemaal minder sterk uitpakte, werd niet gewaardeerd. Wüst vindt zichzelf nog jong en ambitieus genoeg om nog eens vier jaar door te trekken. Want ze heeft nog wensen te over, zo betoogde de kersverse kampioene na een weekeinde waarin ze geen moment werd bedreigd.

'Er blijft voor de komende vier jaar nog genoeg te wensen over. Ik wil een wereldrecord schaatsen, volgend jaar bij de WK allround in Calgary. Ooit wil ik ook heel graag een wereldtitel sprint winnen en ik kom intussen aardig in de buurt van Gunda Niemann en haar acht wereldtitels allround.'

In 2007 veroverde de 20-jarige Ireen Wüst in hetzelfde Thialf haar eerste wereldtitel. Ze deed het toen op dagen dat ze uitzonderlijk in vorm bleek. 'Ik steeg toen boven mezelf uit.'

Zeven jaar later haalde ze, ook in Thialf, haar wereldkampioenschap nummer vijf binnen, 'op mijn basisniveau'. Ze is, hoe dan ook, erg veel beter geworden de laatste jaren. Deze winter was ze na een neusingreep 'nul keer' ziek. Het was haar in Heerenveen nauwelijks aan te zien dat ze een lang seizoen achter de rug had.

Wie kritisch naar de verrichting van Wüst kijkt, merkt op dat ze sinds 2007 in puntental blijkbaar nauwelijks iets is opgeschoten. Zeven jaar geleden won ze de WK-vierkamp in 158.662 punten. Zondag beëindigde zij het toernooi met een verbetering van dat klassement over vier afstanden: 158.615.

Niemand kon daar overigens bij in de buurt komen in het soms uiterst kleine wereldje van het vrouwenschaatsen. Wüst zei dat ze graag een keer op de tegenstand van shorttracktopper Jorien ter Mors op zo'n WK zou willen stuiten. Het is er nog niet van gekomen. Ter Mors, de olympisch kampioen op de 1.500 meter, lijkt, op basis van haar sterke middenafstanden, een vrouw die Wüst de komende jaren tot een ander niveau zou kunnen stuwen. Yvonne Nauta, Olga Graf of Martina Sablikova zijn meer specialisten dan allrounders.

Wüst zou in haar lijstje 'to do' mogelijk ook eens het Nederlands record op de 3 kilometer onder handen kunnen nemen. Dat is al zeven jaar oud en is in handen van Renate Groenewold (3.55,98). Het wereldrecord van Cindy Klassen op die afstand (3.53,34) zou voor de tweevoudig olympisch kampioen op de 3 kilometer ook een doel zijn.

Hoe dat allemaal de komende jaren gaat uitpakken, is momenteel onduidelijk Wüst wil graag met haar vaste trainer Gerard Kemkers verder, zo sprak zij zich in Heerenveen uit. Die wil ook Sven Kramer bij zijn team houden, waardoor een extra grote financiële inspanning van een kandidaat-sponsor wordt geëist.

Wüst zei geen beeld te hebben van een schaatsleven zonder Kemkers. 'Misschien stopt Gerard wel', flapte ze er opeens uit. Om daarna te betogen dat ze geen idee heeft van haar toekomstige werkomgeving.

Zelfs met een mindere voorbereiding dan wel een mindere ploeg zal de Brabantse de komende jaren redelijk gemakkelijk blijven heersen. Ze gaat technisch nog steeds vooruit en ook haar slag is door de jaren heen effectiever geworden. Ze maakt bijna optimaal gebruik van de valbeweging en zwaartekracht.

Toch is - zoals iedereen in het schaatswereldje inmiddels wel weet - haar mentaliteit de belangrijkste factor in de successenreeks, die nog lang niet ten einde lijkt. Haar opponenten gaan misschien nog wel vier jaar lijden onder de ongebreidelde dadendrang van de schaatsster die niet voor niets vaak als Mevrouw Nooit Genoeg wordt aangeduid.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden