Er is bij het notoir corrupte IOC óf sprake van nieuwe daadkracht óf van willekeur

En zeker van discriminatie van de Russen

Russische atleten mogen niet meedoen aan de Winterspelen. Behalve wanneer ze kunnen bewijzen zich nooit met doping te hebben ingelaten. En dan nog mogen ze niet in Russisch pak achter de Russische vlag aan het olympisch stadion binnenmarcheren en zal bij een overwinning het Russische volkslied niet worden gespeeld. Zo, dat krijg je ervan wanneer je de boel belazert, zoals de Russen in 2014 in Sotsji.

Volgens voorzitter Bach van het IOC was daar sprake van een 'niet eerder voorgekomen aanval op de Olympische Spelen en de sport'. Dat is maar de vraag, ik herinner me niet eerder voorgekomen aanvallen van de voormalige DDR, talloze hardlopers, het halve wielerpeloton en een stuk of honderd andere aanvallen. Die overigens niet allemaal met doping hadden te maken, maar wel met de beerput die 'topsport' heet - of gewoon 'voetbal'.

Volgens de Russen is sprake van politieke spelletjes en daar konden ze best weleens gelijk in hebben. In elk geval wordt met twee maten gemeten. Voor de Zomerspelen van 1984 werd met medeweten van de Amerikaanse atletiekbond een dopingprogramma opgezet en niemand die nadien pleitte voor het uitsluiten van de Amerikaanse atleten bij de Spelen van 1988. Ook na de Balco-affaire uit 2003, structureel dopinggebruik door olympische atleten, mocht de VS gewoon blijven meedoen.

Hardere maatregelen lagen ingewikkeld. De Spelen worden voornamelijk gefinancierd door Amerikaanse tv-networks en sponsors. Amerikanen uitsluiten van deelname zou het einde van de Spelen betekenen.

Had Gazprom de Winterspelen maar moeten kopen, zoals Coca-Cola in 1996 de Zomerspelen.

Er is bij het notoir corrupte IOC óf sprake van nieuwe daadkracht óf van willekeur. En zeker van discrimatie. Zelfs een brandschone Russische atleet - je mag niks uitsluiten - moet nu aantonen dat hij geen doping gebruikt. Dat kan ingewikkeld zijn. Bij zijn concurrenten ligt de bewijslast bij de controlerende instanties, zoals het hoort.

Vanzelfsprekend zijn onze Nederlandse jongens en meisjes allemaal zuiver - altijd geweest gelukkig. Maar hoe zit dat met Finse langlaufers en Amerikaanse ijshockeyers? Dat zijn net Russen. Maar ze hoeven niet te bewijzen dat ze schoon zijn; ervoor zorgen niet te worden gepakt volstaat. Dat is een stuk eenvoudiger.

De voorganger van Bach, de Belg Rogge, had het goed gezien toen hij verklaarde dat het nationalisme in de sport voor een spoor van verderf, vals spel en corruptie zorgde. Het liefst zag hij het hele pathetische gedoe met vlaggenparade, volksliederen en stompzinnige medaillespiegels verdwijnen. Hij stond daarin praktisch alleen.

De Spelen zijn nooit bedoeld geweest als een competitie tussen landen, maar als wedstrijden tussen individuen. Tot landen, nazi-Duitsland als eerste, in de gaten kregen dat ze uitstekend propagandamateriaal vormden en het sportevenement kaapten. Je zou de maatregelen tegen Rusland als het begin van een ommekeer kunnen zien, al moet je daarvoor wel een doorgewinterde optimist zijn.

De hoogstverantwoordelijke voor de Winterspelen van 2014 heette Vitaly Mutko. Hij is nu vicepremier van Rusland en tevens voorzitter van het organisatiecomité van het WK voetbal 2018 - op corrupte wijze binnengehaald. Op de vraag aan de wereldvoetbalbond Fifa (ook zo rot als een mispel) of de IOC-maatregelen gevolgen hadden voor het WK, kwam een kort antwoord: 'No impact.'

Gelukkig, zo kennen we de sport weer.


Reacties op het IOC-besluit

Poetin houdt Russische sporters niet tegen om onder neutrale vlag mee te doen aan Winterspelen
De woede over de uitsluiting van het vaderlandse sportteam is groot, maar een Russische boycot van de Winterspelen komt er niet. President Poetin zei woensdag dat hij sporters niet zal tegenhouden om als neutrale deelnemer mee te doen in Zuid-Korea.


Onder deze minister stortte de trotse sportnatie Rusland volledig in elkaar
Vitali Moetko mag van geluk spreken dat hij een Rus is, want nergens anders ter wereld zou een sportminister wegkomen met de ravage die hij op zijn naam heeft staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.