RECHTBANKVERSLAG

'Er ging een knopje om, toen heb ik haar vastgepakt'

Het incident dat haar in sommige media de bijnaam 'wurgmoeder' opleverde, vond plaats op een dinsdag halverwege maart. Die middag stond de 33-jarige vrouw te wachten aan de rand van het schoolplein van OBS De Toonladder in Zwolle, toen haar dochter overstuur naar buiten kwam. Ze had pijn aan haar arm, vertelde ze. Een lerares zou haar na de gymles hard hebben aangepakt.

Het schoolplein van de openbare basisschool de Toonladder in Zwolle.Beeld Harry Cock

De moeder stapte het gebouw binnen om te vragen wat er aan de hand was, maar trof de betreffende lerares niet aan. Eenmaal buiten zag ze haar op het schoolplein staan.

Kort daarna ging het mis.

'Ik heb de juf tot drie keer toe gevraagd wat er gebeurd was met mijn dochter', zegt José in den B. - paars jasje, strakke broek, pumps - donderdag tegen de politierechter in Zwolle. 'Maar ze wilde er niet met me over praten. Ik zag een neerbuigende blik, ze rolde met haar ogen. Toen werd ik boos en heb haar bij de keel gegrepen.'

'Hoe gaat zoiets?', wil de rechter weten.

'Er ging een knopje om', zegt de vrouw. 'Toen heb ik haar vastgepakt.'

'Met één hand of met twee handen?'

'Met één hand.'

'En hoe lang?'

'Ik weet het niet. Er liep geen klokje mee.'

'Wat gebeurde er met het slachtoffer? Veranderde ze van kleur?'

'Ze begon alleen te huilen. Ik zag tranen.'

Hoe het incident op het schoolplein precies afliep, blijft onduidelijk. Meerdere getuigen beweerden tijdens verhoren dat de moeder de keel van de lerares dertig seconden dichtkneep, een andere getuige verklaarde dat het om een paar tellen ging. Sommigen zeiden dat de lerares bewusteloos raakte, een ander liet weten dat de lerares - toen de vrouw had losgelaten - meteen antwoord gaf op vragen en zeker niet bewusteloos is geweest.

Voor het Openbaar Ministerie maakt het allemaal weinig uit. Het legt José in den B. poging tot zware mishandeling ten laste, zegt de Officier van Justitie.

'Als je ervoor kiest om de keel van iemand met kracht vast te grijpen en gedurende enige tijd te blijven knijpen in die keel', zegt hij tijdens de zitting, 'neem je naar mijn mening de kans op de koop toe dat iemand hier ernstiger letsel aan overhoudt dan enkel pijn en rode striemen.'

Het schoolplein.Beeld Harry Cock

Wat het volgens de Officier van Justitie nog erger maakt, is dat het slachtoffer lerares is. Politie en justitie treden sinds enkele jaren extra hard op bij geweld tegen mensen met een publieke functie - naast leraren ook politieagenten en ambulancepersoneel. Hij zet dan ook hoog in en eist een werkstraf van 180 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

Ook steunt hij de vordering van de lerares, een blonde vrouw van rond de dertig die tijdens de zitting regelmatig met een zakdoek de tranen uit haar ogen veegt. Ze wil de kosten vergoed krijgen van de osteopaat, die haar na het incident behandelde wegens nekklachten, plus vijfduizend euro smartengeld, omdat ze angstig is en volgens een psycholoog lijdt aan een post-traumatische stressstoornis (PTSS).

'Het is zelfs maar de vraag', zegt de Officier van Justitie, 'of zij ooit voor de klas zal terugkeren.'

De advocaat van de verdachte, Mariska Pekkeriet, vindt de eis van het OM te ver gaan. Het is immers niet duidelijk hoe lang haar cliënte de keel heeft dichtgeknepen en ook niet of de lerares buiten bewustzijn is geweest. Bovendien wijst ze erop dat er sprake was van vrijwillige terugtred.

'Cliënte heeft verklaard dat zij op een gegeven moment tot bezinning kwam en dacht: waar ben ik mee bezig?', zegt ze. 'Zij heeft aangeefster vervolgens losgelaten en volgens getuigen van zich afgeduwd.'

Het incident kan volgens haar daarom wel als 'eenvoudige mishandeling' worden gekwalificeerd, maar niet als 'poging tot zware mishandeling'.

Exterieur van de basisschool in Zwolle.Beeld Harry Cock

De politierechter, die meteen uitspraak doet, gaat daarin mee. Hij veroordeelt In den B. wegens eenvoudige mishandeling tot een werkstraf van zestig uur. Ook moet ze de kosten voor de osteopaat vergoeden en 500 euro smartengeld betalen.

De moeder deed overigens ook aangifte tegen de juf, wegens mishandeling van haar dochter. Het OM seponeerde die zaak wegens gebrek aan bewijs. In den B. heeft bij het gerechtshof een klacht ingediend tegen dat besluit.

Buiten de zaal verklaart de persofficier dat het Openbaar Ministerie mogelijk in hoger beroep gaat tegen het vonnis, omdat geweld tegen leraren de hele samenleving aangaat.

Verderop veegt de lerares de tranen nog maar eens uit haar ogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden