Er gebeuren 'rare dingen met auto's'

Fiets versus scooter, een bushokje in Zaans groen en de Nederlandse Breivik-fan

Beeld -

We staan er eerlijk gezegd nooit bij stil, maar de fiets geeft 'distinctie via gewoonheid'. Immers , 'het koningshuis fietst, topondernemers fietsen, politici winnen aan populariteit door per rijwiel op het Binnenhof te arriveren'.

En waren het niet Johan Cruijff en Ruud Gullit die op de fiets de WK-kandidatuur van Nederland ondersteunden? 'Want zo zijn wij. De deftige bovenlaag doet alledaags en fietst, hij beweegt en spaart het milieu.' Tegelijkertijd geeft de onderklasse vol gas op een scooter.

Voor Vrij Nederland verdiepte Auke Kok zich in de dagelijkse oorlog tussen fietsers en berijders van (snor)scooters. Het front bevindt zich in Amsterdam. De fiets heeft gewonnen, stelt de Fietsersbond verheugd vast, maar het juichen is te vroeg, zo bewijst de chaos op de fietspaden. Conclusie: 'Amsterdam is een asociale verkeersstad.'

'Rare dingen met auto's'

Meer Amsterdams verkeersnieuws in Elsevier dat meldt dat er in onze hoofdstad 'rare dingen met auto's' gebeuren. De slagboom die de spitsstrook in de nieuwe Coentunnel afsluit, is het afgelopen half jaar al negentien keer geramd door automobilisten.

Voor het openbaar vervoer is er De Groene Amsterdammer. Herman Vuijsje schreef een wonderlijk verhaal over de bus, 'het gezelligste vervoermiddel ter wereld.' Voor wie vindt dat het met die gezelligheid wel meevalt, schrijft Vuijsje: 'Het is een vervoermiddel voor alle mensen, waarin geen eerste en tweede klasse bestaat en waar een stukje opschikken vanzelfsprekend is.'

Het is daarom hoog tijd dat de bushaltes worden aangepakt. Er moet bij de haltes een andere sfeer worden gecreëerd. Te denken valt bijvoorbeeld aan een 'halte met coniferen in Wassenaar, een bushokje in Zaans groen in Assendelft of met vakwerk in Zuid-Limburg'.
ver het christendom'.

Simone de Beauvoir

Oók typisch De Groene is de special over Simone de Beauvoir. De filosofe staat centraal in zes verhalen, van onder anderen Nina Weijers, Gustaaf Peek en Nina Polak. Aan de productie gaat een prachtig verhaal met een positieve toonzetting vooraf over Ndirande, een sloppenwijk in Malawi ter grootte van Eindhoven met maar één geasfalteerde weg.

In de eerste alinea introduceert auteur Ralf Bodelier kunstenaar Boston Mbale, een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het naschrift schrijft Bodelier dat Mbale is gestorven aan een astma-aanval. 'De wereld is zo wreed', zegt een man met wie hij bevriend is geraakt. 'In Nederland had Boston waarschijnlijk overleefd. Je schrijft nu een positief verhaal over Ndirande, maar dit hoort er ook bij.'

Van de weekbladen leren we verder dat de havo het nieuwe vmbo is, qua problemen (Vrij Nederland), wie de winnaars en verliezers zijn van de prijsval van de olie en dat de fanatiekste volgeling van de Noorse terrorist Anders Breivik een Nederlander is, hoogstwaarschijnlijk (Elsevier). Dat is de conclusie van een Noorse krant die onderzoek deed naar de drijvende kracht achter elf Breivik-fansites.

De 36-jarige man leverde onder meer bijdragen aan fok.nl en woont inmiddels in South Carolina. Eind 2013 werd hij in verwarde toestand afgevoerd door de politie, 'terwijl hij brabbelde over het Christendom.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden