Er gebeuren mooie dingen in Overijssel, vaak gerelateerd aan water

Caspar loopt

Aflevering 185: de Overijsselse Vecht was lange tijd zwaar vervuild. Nu vind je weer ottersporen bij Ommen.

Beeld Studio V, met dank aan Reisboekhandel Pied à Terre, Amsterdam

Het plan was om flink door te lopen in Overijssel, om het wandelkarakter van deze rubriek wat meer te benadrukken. Het is bovendien nog frisjes en de kievietsbloemen bloeien nog lang niet, dus ja, dan kun je beter kilometers maken. Maar ja, ik word steeds afgeleid en dan ga ik weer kriskras door de provincie, die je toch recht wilt doen. Daarom zit ik nu koffie te drinken in Ommen, bij Henk Ruiter, muzikant maar ook plantenkenner, en met zijn broer, Evert Ruiter, die ook muzikant was maar nu een eigen natuuronderzoeksbureau heeft. Met een schuin oog kijk ik naar de voedertafel in de tuin van Henk, waar niet alleen de gewone mezen en vinken voorbijkomen, maar ook glanskopjes en sijsjes.

Het gaat een beetje over Overijssel, een provincie met twee gezichten, zoals dat in de clichés heet. Aan de ene kant dendert de intensieve landbouw hier lustig voort, aangevoerd door het CDA en boerenorganisatie LTO. Vorige week bleek dat de ammoniakuitstoot in Overijssel nog altijd stijgt in plaats van daalt, dat is desastreus voor natuurgebieden. Maar volgens het CDA loopt alles volgens plan.

Anderzijds gebeuren er mooie dingen in Overijssel, vaak gerelateerd aan water. In delen van de Vecht, de regenwaterrivier die vanuit Duitsland van oost naar west de provincie tot aan Zwolle doorkruist, zijn de kades weggehaald. Daardoor kan de ooit gekanaliseerde rivier weer sediment afzetten en eroderen in het zand.

Otter

Ik ga ernaartoe, samen met Evert. Een half uur later staan we gebogen over otterpoep. 'Ik kwam hier al als jongetje, veertig jaar geleden,' zegt Evert. 'Niet lang daarna was de otter in Nederland uitgestorven. Als je me toen had verteld dat hij hier zou terugkeren, dan had ik je voor gek verklaard. De Vecht was een kanaal met zwaar vervuild water.' We volgen de ottersporen. In de uitgesleten wanden broeden nu oeverzwaluwen en ijsvogels. 'Je kunt hier foto's maken en publiceren met de tekst: het was weer mooi in Polen. En iedereen gelooft je.'

En dan hebben we het nog niet gehad over het landschap waarin we lopen. Dat komt nog.

Caspar Janssen

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Lees hier de eerdere afleveringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.